Convendum, Sveriges snyggaste kontor 2019?

I Glashuset vid Slussen har Convendum nyligen slagit upp portarna till sitt nya Coworking Space. Med sober färgsättning och dämpad belysning har man skapat en känsla som mer för tanken till en skön lounge än till en kontorsanläggning. Kan detta bidra till en vinst i tävlingen Sveriges snyggaste kontor?

Ägare till fastigheten på Katarinavägen 15 där Convendum nu huserar är Atrium Ljungberg och projektledare för hyresgästanpassningen var Pehr Westman. Pehr har ett stort intresse för belysning och är utbildad på Ljushögskolan, en bakgrund som gör att han själv kan bedöma de lösningar som föreskrivs och diskutera lösningar med både arkitekter, elkonsulter och ljusdesigners.

Denna kompetens och erfarenhet är värdefull i ett belysningsperspektiv och bidrar till goda resultat i projekten, både sett till ljusmiljö och kostnadseffektivitet.

Pehrs egna tankar om vad som idag definierar ett kontor går helt i linje med vad man har åstadkommit i Convendums lokaler:

"Det finns en kraft i kontrastrik belysning, den påverkar vår sinnesstämning mer än vi anar, oavsett om det är café eller restaurang eller i det här fallet kontorsmiljö. Definitionen av kontor sett till det traditionella kontoret håller på att suddas ut när vi nu väljer arbetsplats utifrån en plats där vi mår bra, man pratar om en lyckad arbetsplats som ”A place to be”. Convendum har gjort det jättebra och sett mer till person och besökarens upplevelse än till lokalen när de diskuterat sina miljöer."

Atrium Ljungberg ser till det unika i varje projekt och väljer innovativa lösningar före konventionella så långt policies och allmänna rekommendationer tillåter. Viktiga värden är hållbarhet och bredd och att anpassa varje lösning till rådande förutsättningar i det aktuella projektet. Detta ger utrymme att tänka nytt och ligga i framkant med både teknik och design.

I vissa projekt går man så långt som till att utveckla helt egna lösningar och så var fallet med Gränby Centrum i Uppsala, där Pehr Westman och Atrium Ljungberg tillsammans med Flux tog fram en LED-pendel med en plexiglasskiva som genom en tät placering skapar ett sänkt undertak i pixelformering, där en långsam ljusvåg rör sig från vägg till vägg över ett stort inomhustorg.

För Convendums nya kontor valde projektet en nedtonad belysning i de många kontorsrummen. I de svarta systemundertaken sitter svartlackerade downlights Takeo, som ger en låg basbelysning och ett mjukt släpljus på väggarna. Här lämnar man fritt till varje hyresgäst att själv komplettera med den extra arbetsbelysning man eventuellt vill ha. En webbdesigner eller programmerare föredrar ofta betydligt lägre ljusnivåer än de 500 lux som fortfarande är dagens norm för ett skrivbord.

Bilderna här intill togs innan hyresgästerna flyttade in i sina rum, så gå gärna till Lokalnytts presentation av Sveriges snyggaste kontor 2019 / Convendum om du vill se det färdiga resultatet! En röst på Convendum lägger du längst ner på sidan om du också tycker att detta är ett vinnande koncept!

Vi tackar Atrium Ljungberg för ett fint samarbete och även Ohmegi som installerade nästan 1000 stycken Takeo!