Sök projekt

Du kan frisöka på ett armaturnamn eller på en arkitekt, eller ta reda på om någon av installationerna finns i din närhet.

Om du vill se samtliga projekt, klicka bara på "sök"!

Fritext
Arkitekt
Ljusdesigner
Elkonsult
Elinstallatör
Kategori
Område
År
 

Här kan du söka och studera information och bilder från en lång rad installationer där vi har levererat belysning under de senaste åren. I vår databas finns nu 193 projekt, med bilder och information om både ljusgestaltningen och vem som ansvarar för den. Till exempel hittar du här 13 restauranger, 28 kontor, 6 broar och 15 butiker.

Några aktuella projekt

Projekt

Cosmo i Ystad badhus

En av Ystads stoltheter är det nya Ystad Arena Bad, som invigdes år 2014. Det är en stor anläggning som består av 7900 m2 fördelat på 3 våningar och som besöks av omkring 125.000 personer varje år. Bland annat satsade man på en annorlunda och mycket effektfull belysning över den stora bassängen. Här hänger Cosmo i långa rader, sammanlagt 17 stycken. Cosmo är en armatur i storformat, med diameter 160cm och höjd 88cm. Materialet är vit opaliserad polyeten och upptill sitter fästkåpor i silverfinish. Den kan bestyckas med LED 6x23W eller med kompaktlysrör 12x32W. Designer är Constantin Wortmann på Büro für Form, för tyska Next. För att ytterligare betona den organiska formen hos Cosmo beställdes till badet en kundanpassad undertakslösning och resultatet är verkligen slående! Läs gärna mer om armaturen här, eller kontakta oss för hjälp med priser och ljusberäkningar!     Läs mer »

Projekt

Trustly mixar sobert med lekfullt

Trustly är ett ungt och expansivt företag i den internationella Financial technology-branschen. De har tagit fram en tjänst som gör det möjligt för kunder att betala direkt från sitt bankkonto på e-handelssajter och företaget ligger med på Dagens Industris lista över de tio mest lovande svenska fintechutmanarna som fortfarande är mer eller mindre okända. pS arkitektur fick i uppdrag att inreda Trustlys nya kontor och resultatet blev en slående blandning mellan en dämpad grundpalett i grått, svart och koppar och färggladare oaser  i mötesrummen, delar av arbetsplatserna och terrasserna. Beata Denton ansvarade för ljusdesignen och hon kommenterar sina tankar så här: De bästa ljusprojekten blir till när inredning, funktion och ljus arbetas ihop redan från första början. Här skulle belysningen understryka en hög professionell nivå och i vissa delar skapa rätt stämning för avslappnade frukostar eller after work vid den kopparklädda baren. Ljusbild och armaturdesign ska samverka med hela inredningskonceptet. Hover down visade sig kunna varieras så att den fungerade i flera miljöer: Pendlad över arbetsplatserna i vitt utförande. Dikt tak i Fun Room, även här vit och diskret mot undertaket. Och som pendlad armatur i mötesrummen, coolt färgsatt anpassat till de individuella rummen. Den långa raden av helt uppglasade mötesrum med sina armaturer som ett färgstarkt grid, blir en eye catcher och energi-tank. Det är inspirerande att se hur valet av färgglada armaturer kan accentuera den övriga inredningen och vi är glada att få ha medverkat till dessa fina miljöer! Mer information och bilder från andra delar av lokalerna finns i pS arkitekturs egen presentation av projektet: pS Trustly   Läs mer »

Projekt

Konst och belysning i skön förening

Sollentunahem har nyligen renoverat ett äldreboende och satsat på en konstnärlig utsmyckning av trapphusen, kombinerad med belysning. Kombinationen är både dekorativ och funktionell, samtidigt som den rymdes inom ramarna för en relativt begränsad budget. För idé och genomförande svarar Luc Pagès, en tidigare arkitekt som sedan många år arbetar främst som fotograf. Lucs fokus ligger på naturbilder men han har behållit sitt stora intresse för arkitektur och ser belysning som en viktig del i alla miljöer. Luc kommenterar projektet: "Efter att under många år ha arbetat med konstfotografgering och varit involverad i arkitektoniska projekt, har jag kommit till insikten att en god belysning är fundamental för varje realisation. Som konstnär kommer jag ofta in i projekten när det är "lite för sent" och det är alltid svårt att integrera en bra belysning i installationen. Med Sollentunahem hade jag ett effektivt och nära samarbete redan från starten och vi bestämde tillsammans att belysningen skulle ges utrymme i satsningen. Uppgiften var att renovera korridorer och våningsplan i ett äldreboende och ge lokalerna en konstnärlig utsmyckning, samtidigt som belysningen både skulle ge ljus både åt konstverken och ge ett funktionellt allmänljus. Installationen skulle vara så ekonomisk som möjligt och valet föll snabbt på en linjär LED-armatur från Flux, som både riktar ljus nedåt tavlorna och uppåt taket för att ge en indirekt allmänbelysning. För att minimera reflektioner i fotografiernas yta är de laminerade med en halvmatt film och resultatet är förbuffande: LED-ljuset fördelas mycket jämnt och uniformt över hela bilden, helt utan reflexer eller skuggbildningar. Färgtemperaturen 3000K fungerar utmärkt och lyfter fram fotografiernas färger och subtila nyanser på ett vackert sätt. Lokalerna ger ett helt annat intryck efter renoveringen: tidigare var detta en hård och avskalad miljö i original från 80-talet och nu är den varm och har en inbjudande atmosfär. Det är anmärkningsvärt att en välplanerad samverkan mellan konstverk och belysning kan ge så gott resultat, särskilt med tanke på hur snäv budgeten var för detta projekt." Den armatur Luc valde att arbeta med är vår egenproducerade Hover Up&Down, med specialkonstruerade väggfästen. Läs mer »

Projekt

Kontorsbelysning hos arvato

I vackra nyrenoverade lokaler på Kungsgatan sitter arvato Finance AB. Det är rejält högt i tak och man sökte en så effektiv och samtidigt diskret belysning som möjligt, för att kunna lösa allmänljus och skrivbordsbelysning utan att pendla några armaturer från taket.  Arkitektens val föll på en infälld Moon, med prismatisk front och 3000K. Den funktionella belysningen kompletteras med golvarmaturer och pendlade armaturer över konferensbord och matplats. Pontus Söderström på Spectrum Arkitekter kommenterar projektet så här:  Med tanke på att kvaliteten på inredningen är så hög och den genomtänkta färgsättningen så viktig att betona, var det givet att även belysningen måste vara god. Befintliga armaturer gav ett uppljus och gjorde inget för att lyfta inredningen och ge lokalerna en bra atmosfär. Resultatet av det här projektet blev så uppskattat av beställaren att de fortsätter med exakt samma koncept när de under våren utvidgar verksamheten till nya lokaler i våningen över. Här blir det en mix av infällda och ytmonterade Moon eftersom förutsättningarna i taket skiljer sig lite mellan våningarna.  De anställda hos arvato är mycket nöjda med sitt nyrenoverade kontor och enligt kontorschefen Tobias Samuelsson är besökande internationella kollegor smått avundsjuka när de jämför med sina egna arbetsplatser. Det här projektet är ett skolexempel på hur bra slutresultatet kan bli när arkitekt, installatör och beställare har ett gott samarbete och vi är glada att få ha bidragit med en harmonierande belysning!     Läs mer »

Projekt

Friskt vågat med Indi i Båsenberga!

Det krävs lite mod att våga prova en helt ny armatur i ett projekt och en ljusdesigner som har gott om den varan är Helena Åkerberg. Hon föll för den helt nylanserade cirkulära armaturen INDI, som produceras av Halla, med design av Matús Opálka. Sedan återstod bara att övertyga beställaren om att de här stora cirklarna skulle göra jobbet och resultatet talar för sig självt! Installationen är gjord i den största konferenslokalen på Båsenberga Hotell & Konferens, en lokal som nyttjas till både konferenser och seminarier och event som bröllop och näringslivets morgonsoffor. Det stora kravet på anläggningen var därför flexibilitet. Inom det här breda användningsområdet var kraven särskilt högt ställda för konferensfunktionen, där man siktade på nivån 3+ för hotell- och konferensranking. Därifrån skulle anläggningen lätt kunna omvandlas till bröllopsrestaurang eller festlokal med bara några knapptryckningar. Helena kommenterar resultatet så här: Spännande blev det när allt var på plats och kunden slutgiltigt skulle ta lokalen i bruk. Då var de mer än nöjda OCH det bästa av allt: alla besökare som kommer dit är överväldigade av både den stora förvandling som lokalen genomgått och belysningen, som både sticker ut och syns och lyser på bästa sätt. Om själva armaturen Indi säger Helena: Supernice, de överträffade min förhoppning, de lyser bra mycket bättre än vad man kunde tro om dem på bild! Passar så perfekt ihop med den lite mörka och stilrena inredningen. Dessutom ser de smäckrare ut än vad måtten säger. Indi finns som standard i tre format: Ø1500, 2010 och 2466mm, höjden är 106mm på alla. Färger: vit, svart och silver. Dimbar med Dali, extern driver placerad i takbox. 3000K eller 4000K som standard, MacAdam 3. Den minsta modellen är på 151W och ger 12430 armaturlumen. Eftersom Indi är helt ny finns den bästa informationen i nuläget på webben. Denna länk för dig till en sida där du själv kan konfigurera fram önskad lösning och sedan ladda ner ett blad med all teknisk information: Indi cirkular I Båsenbergas konferensrum kompletteras belysningen med downlights och väggarmaturer och i lågdelen sitter en rad diktmonterade SUPER SIGN AURA, valda med ett indirekt ljus som matchar ljusfördelningen från Indi.   Läs mer »

Projekt

Fokus på ljuset i SÖS nya rehabavdelning

Idag talas och forskas det mycket om ljusets inverkan på vår vakenhet och hälsa. Att ögat har en tredje receptor som styr vår dygnsrytm och stressnivå är numera ett allmänt accepterat faktum. I en miljö där sjuka människor ska bli friska är det därför extra viktigt med en god belysning och det är med stolthet vi presenterar hur våra lösningar har använts i Södersjukhusets nya sjukgymnastikavdelning. Ljusdesigner Elinor Söderström på Projektengagemang Elmiljö beskriver förutsättningarna så här: Projektet SÖS ASA var från början en mörk källarlokal utan betydande dagsljusintag. Redan från start visste projektgruppen att vi behövde fundera en extra gång kring belysningslösningen. Inte minst för personalen som dagligen skulle vistas i lokalerna, eftersom vi alla vet att rätt belysning har stor betydelse för hur vi mår, trivs och presterar på jobbet. Grundtanken i belysningslösningen är att ha ett varierat ljus i form av viss marginell skillnad i ljustemperatur för att skapa en dynamisk ljusmiljö. Likväl som ljuset utanför källarlokalen varierar i och med väder, tid och skuggor, lät vi också ljuset i avdelningens lokaler efterlikna något man kan uppleva lättare i lokaler med stort dagsljusinsläpp.    Vi har skapat rum i de långa korridorerna och stora utrymmena genom att låta ljuset variera i olika funktionsdelar av lokalen – kontraster mellan undersökningsplatser och passager. Genom att lägga ett övergripande fokus på att belysa vertikala ytor har vi skapat en känsla av rymd. I utrymmen helt avsaknade av dagsljus har vi med hjälp av ett kallt artificiellt ljus försökt återskapa uppfattningen av dagsljus, genom en längsgående ljusnisch mellan vägg och undertak för att simulera en fönsterspalt. Konstgjort dagljus piggar ändå upp! Att vi valt en lösning som ger ett rätt ljus för lokalen gör inte bara att personalen trivs bättre på arbetsplatsen utan även att vi kan spara energi. Vi valde att arbeta med LED som främsta ljuskälla – dels för att kunna arbeta enkelt med olika typer av ljustemperaturer men också dels för att kunna anpassa armaturerna till specifika längder. Inte minst för att kunna hålla nere driftkostnaden för att möjliggöra en snar återbetalning av installationen. Gestaltningsidén var enligt handläggande arkitekt Samy Ramdani på Carlstedt Arkitekter att skapa en varmt välkomnande avdelning för sjukhusets sjukgymnastik, med inslag av askträ och en harmonisk men varierad färg/ljussättning. Ansvarig arkitekt är Thomas Vogt på Carlstedt. Samy utvecklar tankarna kring belysningen vidare: Eftersom lokalen har begränsat dagljusinsläpp arbetade vi med att ta in dagsljuset så långt som möjligt i lokalen, bl a genom utformningen av planlösningen, siktlinjer och glaspartier kompletterade med höga sidoljus. Det ”artificiella” ljuset tar vid där dagsljuset minskar inåt i byggnaden och olika ljussättning ger en variation och identitet i de olika rummen. Några fina exempel på resultaten av projektgruppens arbete är den kulörta korridoren med en lång ljusslits, den konstnärliga utsmyckningen med bakbelysta glaspannåer, den luftiga och välupplysta gymnastiksalen och släpljuset på väggarna i de behandlingsrum som ligger långt ifrån fasaden. Den nedpendlade belysningen har genomgående även ett indirekt ljus, något som ytterligare förstärker rymden och dagsljuskänslan. Produktfamiljen med ytmonterade Hover och infällda Cover möjliggör en flexibel grundbelysning som ger ett bra ljus utan att armaturerna i sig tar för mycket plats i miljön.     Läs mer »

Projekt

Möten i bra ljus hos Kairos Future

Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag som vänder sig till företag och organisationer för att hjälpa dem förstå och forma sin framtid. Deras affärsmodell gör att de i sina lokaler behöver ett antal mindre konferensrum för 2-6 personer och för dessa rum har arkitekten valt en pendlad Halo. En armatur över varje bord är fullt tillräcklig för att ge ett både funktionellt och behagligt ljus. Varje armatur ger omkring 4000 lumen, så dimbarhet är en klar rekommendation för att kunna anpassa ljusmängden efter behovet. Halo finns som standard med driver on/off eller one4all. Det finns även möjlighet att finjustera ljusnivån ytterligare genom att förprogrammera LED-modulerna till önskad mA mellan 150 och 400. Till Kairos Future valde man en opal täckskiva och som alternativ finns också en prismatisk. Mer information om Halo Surface hittar du här eller genom att höra av dig till oss på Flux! Läs mer »

Projekt

Villa Moelven

Villa Moelven är ett helt unikt hus, nästan helt konstruerat av trämaterial. Planritningen skiljer sig också från gängse, med många mindre rum som binds samman av ett antal trappor och där känslan av olika våningsplan till stora delar är utsuddad. Vi blev tillfrågade i ett tidigt skede om vi ville medverka i det här projektet och bidra med både ljusplanering och armaturer. Det ville vi! Så här kommenterar Klas Holm belysningen: Ljuset i Villa Moelven är planerat till perfektion av Flux. Förutom att vara distributör för en rad spännande varumärken bedriver man egen designutveckling och produktion i Sverige. På bilderna syns belysningen som blivit ett genomgående kännetecken för hela huset. Svarta, ytmonterade eller hängande armaturer med guldgult inkrom. En färgsättning som skapar en spännande kontrast samtidigt som den harmoniserar perfekt med trä. Huvudljuset kompletteras med dold LED som skapar spännande effekter. Det är huvudsakligen tre olika armaturtyper som kommer från Flux. Genomgående har Kooki använts för allmänljuset, svartlackerad med guldfärgad insida. Samma form men med IP65 har armaturen Rocket och denna sitter i badrummen. Över köksön hänger en Groove, också den svart med guldinsida. Och infälld vid trappor för att ge ett diskret släpljus sitter LED-profilen Frontlight, från egen produktion. Vi vill tacka så mycket för att vi fick förtroendet att bidra till Villa Moelven och vi instämmer med Arkitekturs skribent Tomas Lauri som avslutar sin artikel om projektet med orden: ”Villa Moelven är ett bevis på hur viktigt genomförandet av det annorlunda är i en bransch som lätt fastnar i sin egen byggkonservatism. Någon måste peka på att det går att bryta mönster. Det är fundamentalt för utvecklingen. Det gör Villa Moelven till ett mycket viktigt hus.” 160128 TILLÄGG Villa Moelven har av Wallpaper Design Awards blivit utsedd till ett av de fem bästa husen under 2015. En väldigt fin utmärkelse som vi är duktigt stolta över att få ha bidragit till! Läs mer »

Projekt

Octapharma i unik miljö

Den svenska läkemedelsproducenten Octapharma är den enda större industrin som finns kvar i Stockholms innerstad och när de för några år sedan växte ur sina gamla lokaler på västra Kungsholmen bestämde de sig för att stanna kvar i området och förvärvade det närliggande Stora Bryggeriet. Denna historiska byggnad uppfördes 1890-1891 och har en blå kulturhistorisk klassificering, vilket ställde stora krav på anpassningen till en modern företagsverksamhet. I de gamla bryggerilokalerna finns nu Octapharmas huvudkontor, mötes- och konferensanläggningar, omklädningsrum, lager och matsalar. Lokalerna var i extremt dåligt skick vid förvärvet och uppdraget att renovera dem gick till Joliark, som utförde det i nära samarbete med inredningsarkitekterna på White samt antikvarisk expertis och i samråd med Stadsbyggnadskontoret och Stadsmuseum. Ett av utrymmena som krävde extra eftertanke belysningsmässigt var den stora matsalen, där man ville bevara den vackra gamla trästommen och samtidigt få en modern och funktionell belysning utan större ingrepp i ytskikt och material. Här samarbetade vi med White Arkitekter och gjorde flera speciallösningar. Vi levererade kundanpassade DNH-profiler, högt placerade ovanför bjälkarna och med infällda LED-spotar som ger ett funktionellt ljus utan att ta plats i miljön. Från profilerna är armaturen Lucky pendlad i långa textilklädda kablar, för att hamna i nivå med bjälkarna och skapa ett trivsamt miljöljus. På de ställen ljuset behövde extra förstärkning sitter en LED-armatur med upp/nedljus insmugen mellan bjälkarna, också en specialanpassning från vår egen produktion. Över matplatserna finns pendlade miljöarmaturer som även de ingick i leveransen från oss, med anpassad montering. Det är givande att medverka i utmanande projekt som detta och vi är glada att tillsammans med elkonsult och inredningsarkitekt ha kunnat bidra till att göra matsalen både ljus och trivsam, med bibehållen atmosfär och utan större ingrepp i lokalen. TILLÄGG 150415: BRYGGERIET ÄR NOMINERAT TILL ÅRETS STOCKHOLMSBYGGNAD 2015 Vi håller tummarna! Läs mer »

Projekt

Port 73 Handelsplats

Den stora handelsplatsen Port 73 i Haninge invigdes redan 2010 men installationer och byggnation har löpt vidare även efter invigningen och Etapp 3 blev färdigställd 2013. Från Flux fick vi glädjen att leverera armaturer främst för exteriören och den pendlade lysrörsarmaturen DNH är en av lösningarna, här levererad i specialutförande med IP23. Att pendla en armatur med tydlig kontorskänsla i en utomhusmiljö ger en unik och välkomnande känsla och under ett skärmtak fungerar en lösning med IP23 utmärkt. En annan snygg och lite annorlunda lösning hittar vi under byggnadens utkragande del. Så här kommenterar Haldur Rohtla på Nyréns Arkitektkontor hur tankarna gick för att åstadkomma det här resultatet: Förutom allmän belysning ville vi rikta ljus uppåt under den utkragande delen av byggnaden för att ge liv åt den galvaniserade trp-plåten som utgör det utvändiga undertaket. Vi ville göra det på ett diskret sätt som får armaturerna att hänga ihop med fasaden. Idén att ha en hängande skena i samma material och dimensioner som de råa aluminiumprofilerna i fasaden varifrån ljus riktas både uppåt och nedåt verkade först svår att genomföra men blev möjlig tack vare de Flux-armaturer som Martin Kempe föreslog. Armaturen som ger nedljuset är vår egenproducerade LED-armatur Pole 30, försedd med 50° linser för att fokusera ljuset ned på gångytorna. Läs mer »

Projekt

Dalarnas Mediecenter

Dalarnas nya jättebibliotek invigdes på senvåren, nästan fem år efter att beslutet om byggnationen fattades av Högskolestyrelsen. I juli 2014 fick vi veta att biblioteket blivit nominerat till en Inside Award vid World Architecture Festival, som hålls i Singapore i höst. I den här kategorin premieras interiöra lösningar som håller en hög klass på vacker och funktionell utformning och vi gratulerar ADEPT Architects i Danmark till nomineringen! Samtidigt som vi såklart är glada att få ha varit med och bidragit till detta fantastiska projekt. Byggnaden är konstruerad i tre våningsplan och har en spektakulär femhörnig form som gör byggnaden till ett självklart riktmärke i Falun. Interiört påminner konstruktionen om en amfiteater, med sittläktare på nedervåningen och hela 12 meter i takhöjd. De olika våningsplanen är formade i en spiral kring arenan i botten och taket är ett rutmönster där stora kvadratiska fönster släpper in dagsljuset och skapar en luftig atmosfär. Runt hela spiralens längd löper hyllplan och för att ytterligare betona den formen har man installerat lysrörsarmaturer intill hyllorna. Hela 580 meter av profilsystemet Utah Vision är installerade. Denna armatur finns både som singel och systemlösning med överlappande rör för en jämn ljusbild. I biblioteket användes en T5-lösning och nyligen lanserades Utah med LED. Det ligger mycket planering bakom den här installationen och det krävdes en exakt måttanpassning av alla delar, allt för att skapa detta vackra resultat. Vi på Flux tackar för förtroendet och är stolta över att ha fått bidra till projektet! Läs mer »

Projekt

Ett hus fullt med Sweco!

Sedan årsskiftet är hela Sweco samlat i en enda byggnad, det för alla stockholmare så välkända SvD-huset i Marieberg. Huset är 13 våningar högt och rymmer över 30.000 kvadratmeter. Genom att samla hela personalstyrkan på 1600 personer vill Sweco uppnå synergieffekter och effektivisera sitt arbete. Detta har krävt många justeringar av byggnaden som ritades av Anders Tengbom 1960 och är blåklassad. Den mest iögonenfallande förändringen är att den lägre delen som tidigare rymde ett tryckeri har öppnats upp till en stor ljusgård som nu är byggnadens hjärta med serveringar och ett ständigt flöde av människor. Ansvarig ljusplanerare Lars Dahlborg kallar ljusgården för vardagsrummet och en av många spännande detaljer här är den svävande trappan upp till andra planet. Här har Flux levererat en liten infälld LED-armatur som heter Virgin Square och som lyser på varje trappsteg, se bild 1! En annan fin lösning är det höga trapphuset, där en avancerad installation med lysrörsprofiler har använts. Systemet heter Never Ending och löper med skräddarsydda vinklar och passbitar utmed väggarna i hela trapphuset, se bild 2. Från utsidan framträder en RGB-lösning i fönsterraden som löper längs en hel gavel. Här har vi levererat den egenproducerade LED-profilen Beam 45 RGB, se bild 3. Även inne i ljushallen finns en effektfull lösning med färgat ljus, här från LED-profilen Frontlight, se bild 4 och 5. Effekten från belysningen i ljushallen spiller vackert över i lanterninerna på taket, se bild 6. Sammanlagt har vi fått förtroendet att leverera 7 olika armaturtyper till Sweco-huset och vi vill ta tillfället i akt att tacka för att vi har fått bidra till detta fina projekt! Läs mer »

Projekt

Älvsjö Resecentrum

Det är alltid något visst med ett projekt som har en helt kundanpassad och specialbyggd belysningslösning. I synnerhet om det är en armatur som är lite större och som tar plats i miljön. Ett bra exempel är Älvsjö Resecentrum, där första etappen invigdes hösten 2012. I den här etappen ingår Stockholms första cykelparkeringshus samt entré och vänthallar. Älvsjö centrum är Sveriges femte mest trafikerade station med över en miljon resenärer per år. Syftet med förnyelsen har varit att skapa en ny front för Stockholmsmässan med vänthall för resenärer till pendeltåg – samt framtida tvärbana – och cykelparkeringshus för cykelpendlare. Smidiga ramper för infart och utfart underlättar för alla cyklister och garaget har plats för inte mindre än 500 cyklar. Byggnadens fasad är helt i glas, i delvis olika nyanser av grönt, vilket ger ett stort ljusinsläpp som skapar en luftig och ljus atmosfär. En hiss finns som även ska kunna transportera cyklar mellan våningsplanen och det finns trapphus och rulltrappor som förbinder trafikanterna mellan buss- och pendeltågstrafiken. En ny uppvärmd vänthall ligger i direkt anslutning till busshållplatserna. Samtidigt som Älvsjö Resecentrum utvecklas för att möta pendlare förändras hela närområdet. Alldeles intill stationen byggs totalt ca 300 lägenheter och med det nyanlagda torget kommer Älvsjö att bli en helt ny mötesplats med livfulla boendekvarter, butiker och mötesplatser. Tillsammans med gångbroarna blir Älvsjö Resecentrum en viktig länk för alla som rör sig inom stationsområdet, från spåren via vänthall till parkering och intilliggande bostäder och torg. Michael Hallbert – LjusDesign AB står bakom ljussättningen av Älvsjö Resecentrum och han kommenterar de armaturer som specialritades till entréhallen och som har tillverkats av Flux så här: Entréhallen inryms i den höga glasbyggnad som angränsar till det torg som håller på att växa fram. Man möts av trapphus med rulltrappor och hiss i det rum som leder en vidare mot pendeltågen. Det är ett högt rum – 12 meter – och två av väggarna utgörs av glas. På den tredje, stora vita, väggytan kommer så småningom ett konstverk i rostfritt stål att monteras upp. Den stora takhöjden krävde stora armaturer som är anpassade till rummets volym. De första skisserna tog jag fram tidigt i projektet för snart fyra år sedan, men de har färdigutvecklats under 2012 tillsammans med konstruktören David Andersson på Flux. De tre armaturerna har en diameter på 80 cm och är drygt 3 meter höga. De är uppdelade i sektioner som är vridna mot varandra. Höljet består av valsad akryl och aluminium. Några av akrylskivorna har orange färg för att kontrastera mot de gröna glaspartierna. Framöver kommer även torget att få lysande bänkar i samma orangea färgton. Armaturerna är bestyckade med stående lysrörsarmaturer samt en downlight med metallhalogen i botten för att lysa upp området framför trapporna. Det var också stora krav på enkel drifthållning så varje armatur är monterad på en punkthiss. Med hjälp av en fjärrkontroll kan de hissas ned till golvnivå för underhåll. Hela projektet med ett nytt centrum och torg beräknas vara klart hösten 2014. Utöver dessa specialarmaturer har Flux levererat ledstångsbelysningen till trapporna från marknivån och den armaturen heter Railer. Läs mer »

Projekt

Solbryggorna i Hudiksvall

I Hudiksvall går havet ända in till staden och kommunen har inlett en stor förvandling av hela det inre hamnområdet. Nyréns svarar för idé och projektering, ljusgestaltningen har utförts av Ljusarkitektur, konstruktörer har varit VBK och elprojektör Bjerking. Solbryggorna är det första steget och de invigdes i maj i år. De utgörs av trädäck i olika nivåer som hänger ut över kajkanten. Däcket sträcker sig i cirka 75 meter längs kajen i hörnet mot Möljen. Håkan Rönström är ordförande i kommunens Tekniska Nämnd och han beskriver installationen med följande ord: Solbryggorna har mottagits fantastiskt positivt bland Hudiksvalls innevånare. Det fanns en rädsla att vi skulle få kommentarer som: -Varför satsa på bryggor när pengarna behövs inom äldreomsorgen eller skolan? Några sådana kommentarer har vi inte överhuvud inte hört utan bara beröm över bryggorna. Framför allt den vackra belysningen. Folk åker ned på kajen mitt emot på kvällarna endast för att beundra belysningen. En sak som förvånar mig är att ingen skadegörelse eller klotter har förekommit. Belysningen är naturligtvis en av förklaringarna men också den stolthet vi alla känner över den vackra anläggningen i inre hamnen. Clara Fraenkel på Ljusarkitektur kommenterar projektet så här: Ljusdesignen av bryggorna bygger på helt integrerade lösningar. LED-armaturer är integrerade i såväl trappstegen, under bänkarna, som stolpar i bänkarna och i räcken. I mörker framträder detaljer i bryggorna med spännande konstraster och ljus som trappar ner mot vattnet. Dagtid finns inga synliga armaturer som inverkar på trälandskapets utformning. Gestaltningen av bryggornas detaljer och belysningen har tagits fram i nära samarbete mellan ljusdesigner och landskapsarkitekter. De armaturer som kommer från Flux är vår egenproducerade Pole 30 LED som sitter under bänkarna, samt den supertunna LED-profilen Pole 20 som sitter i trappstegen. Läs mer »

Projekt

Kungsbacka torg

Kungsbacka torg var tidigare en delvis asfalterad yta med bilparkeringar i båda ändarna och kantad av trafikerade gator. År 2009 gav Kungsbacka kommun i uppdrag till White Arkitekter att rita en öppen plats som skulle vara en attraktiv mötesplats för människor och hållas så fri som möjligt för många användningsområden. I torgets centrum finns en vacker gestaltning av tre gamla kyrkor som en gång stått här, där enkla sittbänkar inspirerade av de gamla kyrkbänkarna markerar kyrkorummet och erbjuder både ett unikt blickfång och en plats att slå sig ner en stund. White beskriver uppdraget så här: Railer är speciellt framtagen som ledstångsarmatur och är som standard bestyckad med T5, men går alltså att använda även på andra sätt och kan med fördel bestyckas med LED. Vi på Flux tackar White och Kungsbacka kommun och gratulerar till denna unika och mycket vackra gestaltning! Läs mer »