Yoga i det fria!

Utgångspunkten för installationen var ett medborgarförslag som skickades in till Norrmalms stadsdelsförvaltning, där man nappade på förslaget och på inrådan av arkitekten valde att placera paviljongen på en plats som inte tidigare hade något tydlig användning. Den grundlades på plintar för att undvika åverkan i mark och upplevs nästan sväva från vissa betraktningsvinklar.

Uppdraget gick till Nyréns Arkitektkontor, med landskapsarkitekt Johanna Jarméus som uppdragsansvarig. I arbetsgruppen ingick även Tobias Pehrsson och ljusdesigner Nicolas Philip.

Konceptet med en yogapaviljong var relativt okänt och Tobias kommenterar uppdraget:

"Ingen visste riktigt vad en yogapaviljong var. Alla visste vad yoga var, men hur skulle man skapa en paviljong för det utomhus?"

Att på det här sättet hitta en lösning som ger ett helt nytt värde i ett område känns odelat positivt och paviljongen har mycket riktigt varit flitigt använd sedan den invigdes i maj 2021. Johanna reflekterar över tankarna vid projektets inledning:

"Jag minns känslan av att vi uppfann en ny plats i Vasaparken."

Paviljongen är inspirerad av japanska tehus, med en öppen och luftig gestaltning. Väggarna in mot parken består av ställbara skärmar och ut mot Torsgatan är byggnaden helt öppen, förlängd med en liten veranda. Konstruktionen består av balkar och ribbor av furu, producerade av snickerifirman Linjons.

För att göra paviljongen inbjudande och utöka användningstiden gjorde Tyréns Sverige AB tillsammans med Nyréns en ljusgestaltning. Valet föll på en lösning med linjära armaturer som integrerades i den nedre takbalken. En rad armaturer riktar ljuset nedåt och ger ett släpjus över väggpanelerna och en rad riktar ljuset uppåt för att skapa rymd och känsla.

Från Tyréns ansvarade ljusdesignerna Nora Högberg och Yousef Tavakoli. I deras projektbeskrivning kommenteras lösningen så här:

"Genom ljuset framhävs arkitekturen på ett behagligt sätt och hjälper till att framhäva den varma tonen i paviljongens trämaterial. Integrerade armaturer som är dolda bakom träbalkarna bidrar med ett lugnt och mjukt uppljus till takets konstruktion. Detta kombinerat med ett dolt och avbländat nedljus på paviljongens golv medför värme, lugn och trygghet i enlighet med medborgarförslaget."

Den armatur som valdes är Flux egenproducerade Line safe, här levererad med nedställt ljusflöde till en nivå som fastställdes efter en provbelysning, genomförd en isande kall vinterkväll då även vi deltog, tillsammans med nästan alla inblandade i projektet. Armaturerna för nedljuset har prismatisk avbländning och uppljusarmaturerna opal.

Vi på Flux tackar för förtroendet att få bidra till Vasaparkens nya blickfång!

 

Kategori Fasad / släpljus, Park
Område/ort Stockholm
Beställare Norrmalms stadsdelsförvaltning
Anläggning Yogapaviljongen i Vasaparken
Arkitekt Nyréns Arkitektkontor
Ljusdesigner Tyréns Sverige AB samt Nyréns Arkitektkontor
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2021