Villa Moelven

Villa Moelven är ett helt unikt hus, nästan helt konstruerat av trämaterial. Planritningen skiljer sig också från gängse, med många mindre rum som binds samman av ett antal trappor och där känslan av olika våningsplan till stora delar är utsuddad.

Vi blev tillfrågade i ett tidigt skede om vi ville medverka i det här projektet och bidra med både ljusplanering och armaturer. Det ville vi!

Så här kommenterar Klas Holm belysningen:

Ljuset i Villa Moelven är planerat till perfektion av Flux. Förutom att vara distributör för en rad spännande varumärken bedriver man egen designutveckling och produktion i Sverige.

På bilderna syns belysningen som blivit ett genomgående kännetecken för hela huset. Svarta, ytmonterade eller hängande armaturer med guldgult inkrom. En färgsättning som skapar en spännande kontrast samtidigt som den harmoniserar perfekt med trä. Huvudljuset kompletteras med dold LED som skapar spännande effekter.

Det är huvudsakligen tre olika armaturtyper som kommer från Flux. Genomgående har Kooki använts för allmänljuset, svartlackerad med guldfärgad insida. Samma form men med IP65 har armaturen Rocket och denna sitter i badrummen. Över köksön hänger en Groove, också den svart med guldinsida. Och infälld vid trappor för att ge ett diskret släpljus sitter LED-profilen Frontlight, från egen produktion.

Vi vill tacka så mycket för att vi fick förtroendet att bidra till Villa Moelven och vi instämmer med Arkitekturs skribent Tomas Lauri som avslutar sin artikel om projektet med orden:

”Villa Moelven är ett bevis på hur viktigt genomförandet av det annorlunda är i en bransch som lätt fastnar i sin egen byggkonservatism. Någon måste peka på att det går att bryta mönster. Det är fundamentalt för utvecklingen. Det gör Villa Moelven till ett mycket viktigt hus.”

160128 TILLÄGG

Villa Moelven har av Wallpaper Design Awards blivit utsedd till ett av de fem bästa husen under 2015. En väldigt fin utmärkelse som vi är duktigt stolta över att få ha bidragit till!

Kategori Privat
Område/ort Stockholm
Beställare Klas Holm Design
Anläggning Älgö, Saltsjöbaden
Arkitekt Widjedal Racki/WRB: Håkan Widjedal, Ola Keijer och Martina Eriksson
Fotograf Staffan Flodquist
År 2015