Täby begravningsplats

Invigningen av den nya delan av begravningsplatsen skedde i mitten av september 2009.

Belysningsprogrammets mål var att skapa en ljussättning som är lågmäld och direkt och som kombinerar vardaglighet och andlighet. Armaturerna ska fungera väl i landskapet både på dagen och på natten och i hela anläggningen ska hänsyn tas till trygghet, miljö och energieffektivitet.

I linje med programmet valdes material och färger som står i samklang med naturens egna och till den funktionella belysningen används genomgående trästolpar från Flux/Tehomet.

Längs Allévägarna i gravkvarteren står en stolpe som specialdesignades av Ljusgestaltning för ändamålet, en enkel kvadratisk stolpe med en arm som går i rät vinkel från stolptoppen. Lyktorna (ej från Flux) är av grönt glas och förstärker naturens egna färger.

Även strålkastarna av modell FLC131 har monterats på toppen av trästolpar, här föll valet på en solid modell som heter Sumpsa och som har 16 hörn.

På baksidan av Ceremonibyggnaden sitter strålkastare, en helhetslösning kallad RAIL66 med strålkastare fästa direkt på skena.

Från Flux kommer även en rad installationer med LED-strålkastare som dels belyser sex skulpturer av Annie Winblad Jakubowski, dels entréerna till minneslundarna och dels sitter infällda i låga murar spridda på området.

Kategori Belysningsstolpe, Belysningsstolpe trä / Trästolpe, Kyrkogårdsbelysning
Område/ort Täby
Beställare Täby Församling
Anläggning Södra Begravningsplatsen, Täby
Arkitekt Tema Arkitekter
Ljusdesigner Ljusgestaltning
År 2009