Ståtliga stolpar i Sjöbo aktivitetspark

Sjöbo aktivitetspark invigdes i slutet av 2018. I parken finns ytor för skateboard, parkour och boule. Åkytorna för skateboard är ca 1100m2 och passar både nybörjare och mer erfarna åkare. Parken är ritad av Pivotech i nära samarbete med Sjöbo kommun och en referensgrupp av kommuninvånare i olika åldrar.

Light Bureau/Afry var underkonsult till Pivotech i projektet och ansvarade för ljusdesign och elprojektering, med Lars-Magnus Olsson som projektledare. Belysningen består främst av riktbara strålkastare monterade på 10 meter höga koniska stålstolpar som lackerats i en orange kulör.

För att ge åkarna förutsättning att skejta tryggt och säkert under kvällstid lades stor vikt vid att skapa jämn och väl avbländad belysning som ger minimalt med skuggor över åkytorna. Stolpbelysningen har kompletterats med lägre ljuspunkter i form av pollare och integrerad belysning för att ta ner skalan och skapa stämning. På natten dimras anläggningen ner för att spara energi och inte störa boende i närheten.

Stolparna kommer från finska Tehomet, som i sin anläggning kan pulverlackera stålstolpar upp till längder på hela 12,6 meter i ett stycke, något som ger dem en särställning som stolpproducent. Till Sjöbo valde Light Bureau en finish i matt orange RAL2004 och den varma färgen får liv genom släpljuset från armaturerna.

Belysningen i detta projekt är inte levererad av Flux, men vi har motsvarande lösningar och möjlighet att leverera hela koncept med stolpe av stål eller trä, tillsammans med strålkastare eller gatuarmaturer från vår franska kollektion Eclatec.

Vi tackar Light Bureau/Afry och Lars-Magnus för samarbetet i detta fina projekt!

Kategori Belysningsstolpe, Belysningsstolpe stål, Lekplatsbelysning
Område/ort Sjöbo
Beställare Sjöbo Kommun
Anläggning Sjöbo Aktivitetspark
Arkitekt Pivotech
Ljusdesigner Lars-Magnus Olsson, Light Bureau
Fotograf Lars-Magnus Olsson
År 2018