Speciella stolpar till en speciell plats - Riksdagsbron!

Till vår stora glädje och stolthet har vi fått vara med och bidra till den nya ljusgestaltningen av Riksdagen, ett projekt som i dagarna vann utmärkelsen Svenska Ljuspriset 2022 i den exteriöra klassen.

Det hänger på detaljerna

Det är inte bara belysningen som har varit i fokus hos ansvariga belysningsplanerare, man har ägnat lika stor omsorg åt detaljer som rör belysningsstolparna.

I nära samarbete med Anna Waernborg, uppdragsansvarig ljusdesigner på Light Bureau, har vi tagit fram åtta mycket speciella stolpar till Riksdagsbron. De har nu ersatt originalstolparna från 30-talet, som tillverkades på ett helt annat sätt och med andra dimensioner än dagens standarder.

Specialdesign från fot till topp

Den största utmaningen var de udda måtten i topp och fot, som ställde stora krav på både konstruktion och hantverksskicklighet hos vår leverantör Tehomet. Toppen mäter Ø50mm och foten Ø110mm, vilket inte alls matchar dagens vanligare rördimensioner.

Samtidigt krävdes en viss godstjocklek för att klara lasten från den rejäla armaturen som sitter infäst i en krans av gjutjärn, samt förstås att galvaniseringen följer modern standard. Och så var finishen en viktig detalj för att inte göra för stora avsteg från de gamla stolparna, här valdes efter utförlig granskning av färgprover RAL7021 Blackgrey med ett lågt glanstal.

Vi gillar utmaningar

Det är roligt att samarbeta med noggranna och engagerade föreskrivare och den här typen av projekt kräver verkligen att vi har riktigt duktiga leverantörer i ryggen. Och ännu roligare såklart när vi ser att slutresultatet blir så bra!

Stort tack till Light Bureau, Riksdagsförvaltningen, Trafikkontoret, One Nordic och Älvsjö Teknik!

 

Kategori Belysningsstolpe stål, Brobelysning, Gångväg / GC-belysning
Område/ort Stockholm
Beställare Riksdagsförvaltningen och Trafikkontoret
Anläggning Riksdagen / Riksbron
Ljusdesigner Light Bureau
Elentreprenör One Nordic / Byggledare Älvsjö Teknik
Fotograf Light Bureau
År 2022