Solvalla i nytt ljus

Man kan lätt tro att Solvalla bara handlar om hästar, men i Hästsportens Hus ryms mycket annat också. Här finns kontor, konferensutrymmen, mässlokaler och restauranger. Just nu pågår en stegvis renovering av hela fastigheten, i regi av Note Designstudio.

Kanske mest slående är den finurligt konstruerade skylten framför byggnaden, med ljus från Flux Pole 30 LED. Interiört finns en blandning av lysrör och LED: i korridorerna lyser infällda Hide från Flux egen produktion, ibland kompletterade med LED-downlights, också från Flux. LED-downlighten E-Saver finns även i konferensrummen och över arbetsplatserna hänger Rektor.

Så här kommenterar Johannes Carlström byråns arbete med inredning och belysning:

"Hästsportens Hus är den samlade knutpunkten för hela Sveriges hästsport. Här sitter bland andra Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG. Uppdraget var att rita en lösning för att förtydliga entrén och kommunicera grunden i verksamheten - passionen för hästen.

Vi ville skapa en större kommunikationsyta som riktade sig ut mot besökaren, för att ge huset en tydlig och vacker entré som fungerade bra tillsammans med huset. Ambitionen var att skapa ett starkt och tydligt uttryck som samtidigt kommer att fungera i många år framåt.

Mönstret består av hästar som galopperar i full fart mot ingången, hästarnas rörelse visar riktningen mot entrén.

Belysningen består av ett LED-ljus som löper längs med hela plåten i överkant, ljuset studsar ut på gången under och fångas upp av perforeringen som gör att de utstansade hästarna skimrar i natten."
Kategori Kontorsbelysning
Beställare ATG
Anläggning Bromma
Arkitekt Note Designstudio
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2011