Rådhustorget Helsingborg

Rådhustorget är ett av Helsingborgs mindre torg och det har en central placering, men den tidigare gestaltningen nådde inte riktigt den nivå på material och originalitet som ett Rådhustorg förväntas ha.

Ett nytt koncept med en ö-liknande central sittplats har realiserats under året och det innefattar bl a en speciell belysningslösning med LED. Torget är byggt ovanpå ett garagetak som inte tål någon större belastning, vilket medförde begränsningar för vad som kunde göras på platsen.

Huvudtanken med hela gestaltningen var att skapa ett grönare och mer inbjudande torg, som ger förutsättningar för folkliv både dag- och kvällstid. En helt unik identitet skapades genom en kombination av vatten, ljus och blomsterplanteringar, med tåliga och vackra material som grå granit, röd marktegel från Helsingborg och mörkt trä.

Under hela träbänken sitter en speciallösning med LED monterad, som ger antingen ett neutralvitt eller rött ljus och som får bänken att visuellt sväva. Det är HighPower-dioder utan linser som ger en jämn ljusbild och som bidrar till att göra bänken inbjudande att slå sig ner på. En standardarmatur ur vårt sortiment som motsvarar den här lösningen är Pole 32 48VDC opal.

Kategori Torgbelysning
Område/ort Helsingborg
Beställare Helsingborgs stad
Anläggning Rådhustoget, centrala Helsingborg
Arkitekt Landskapsarkitekt Martin Hadmyr, Helsingborgs stad
Elkonsult Elkonsult: Hans Wihlborg, Helkonsult
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2009