Projektnytt: Kulturhuset Komedianten

I mitten av januari slogs dörrarna upp till Varbergs nya Kulturhus Komedianten. Detta är en mötesplats för alla som sjuder av aktivitet.

I huset inryms bibliotek, konsthall, konstpedagogisk verkstad, kafé, teatrar och kommunal information. Vägg i vägg ligger dessutom anrika Varbergs Teater som numera är en del av Kulturhuset.

Alexandra Schremer på PQR berättar om ljusgestaltningen:

Belysningskonceptet i biblioteket bygger på förtätningar av armaturer som på håll signalerar vart aktivitet sker och ger ett starkt grafiskt mönster i rummet. I konsthallen blir armatureringen istället sekundär. Där verkar de med sitt ljus utan att ta uppmärksamhet från den utställda konsten.

Under de mörka timmarna lyser biblioteket inbjudande och övervåningen tecknar sig svävande mot natthimlen tack vare spelet mellan kontraster i fasaden.

Från Flux kommer bland annat handledaren Railer i trappan upp till övervåningen, en central enhet i byggnaden. Även de lysande partierna som leder besökaren upp till konsthallen är levererade av Flux, en enkel lösning med en screenarmatur för T5 som kan fås i olika storlekar upp till 1200x1200mm.
Kategori Trappor belysning
Område/ort Varberg
Beställare Varbergs kommun
Anläggning Engelbrektsgatan 7, Varberg
Arkitekt Nyréns Arkitektkontor: Lars Gauffin
Ljusdesigner PQR Consult AB: Alexandra Schremer
Fotograf Ulf Rathsman
År 2012