Prins Wilhelmgymnasiet

Skolan flyttade nyligen in i helt nyrenoverade lokaler i centrala Flen, där det tidigare fanns ett köpcentrum. Arkitekten Torbjörn Almqvist hade i sin vision med flera punkter som berör belysningen. Alla lokaler belyses med ett dynamiskt vitt ljus från armaturer med modern teknik och möjlighet att växla färgtemperatur.

För ljusgestaltningen står Linda Petersdottir på Light Support / MSIB. och skolans belysningslösningar är ett av nio nominerade bidrag till Ljuspriset 2016.

I ett stort öppet utrymme med en taköppning och dagsljusinsläpp har man skapat en amfiteater med en angränsande cafeteria, där eleverna kan samlas. Här har man valt en lekfull installation med pendlade armaturer i ett oregelbundet mönster.

Armaturen heter Ghost och kommer från Flux egen produktion, en enkel och effektfull konstruktion med LED-ljus i ett satinerat akrylrör. Den är avbländad upptill, men ger ändå ett svagt indirekt ljus som skapar rymd i rummet. Underifrån upplevs den som helt rundstrålande.

En designdetalj är de indragna ändstyckena och en fördel för många projekt är att den håller IP23 vid horisontell montering. Ghost finns även för installation dikt vägg eller tak, en bra lösning för trapphus och korridorer.

Som standard finns Ghost med fast temperatur 2700, 3000 eller 4000K och som tillval 5000K samt Tunable white. Längder mellan 680mm och 2920mm, med möjlighet till intern vidarekoppling om man vill bygga längre ljuslinjer.

Kategori Skolbelysning
Område/ort Flen
Beställare Flens kommunfastigheter
Arkitekt Almqvist & Simonsson
Ljusdesigner Light Support
Elkonsult Elektrokonsult i Katrineholm
Fotograf Sten Jansin
År 2016