Octapharma i unik miljö

Den svenska läkemedelsproducenten Octapharma är den enda större industrin som finns kvar i Stockholms innerstad och när de för några år sedan växte ur sina gamla lokaler på västra Kungsholmen bestämde de sig för att stanna kvar i området och förvärvade det närliggande Stora Bryggeriet.

Denna historiska byggnad uppfördes 1890-1891 och har en blå kulturhistorisk klassificering, vilket ställde stora krav på anpassningen till en modern företagsverksamhet. I de gamla bryggerilokalerna finns nu Octapharmas huvudkontor, mötes- och konferensanläggningar, omklädningsrum, lager och matsalar.

Lokalerna var i extremt dåligt skick vid förvärvet och uppdraget att renovera dem gick till Joliark, som utförde det i nära samarbete med inredningsarkitekterna på White samt antikvarisk expertis och i samråd med Stadsbyggnadskontoret och Stadsmuseum.

Ett av utrymmena som krävde extra eftertanke belysningsmässigt var den stora matsalen, där man ville bevara den vackra gamla trästommen och samtidigt få en modern och funktionell belysning utan större ingrepp i ytskikt och material. Här samarbetade vi med White Arkitekter och gjorde flera speciallösningar. Vi levererade kundanpassade DNH-profiler, högt placerade ovanför bjälkarna och med infällda LED-spotar som ger ett funktionellt ljus utan att ta plats i miljön. Från profilerna är armaturen Lucky pendlad i långa textilklädda kablar, för att hamna i nivå med bjälkarna och skapa ett trivsamt miljöljus.

På de ställen ljuset behövde extra förstärkning sitter en LED-armatur med upp/nedljus insmugen mellan bjälkarna, också en specialanpassning från vår egen produktion.

Över matplatserna finns pendlade miljöarmaturer som även de ingick i leveransen från oss, med anpassad montering.

Det är givande att medverka i utmanande projekt som detta och vi är glada att tillsammans med elkonsult och inredningsarkitekt ha kunnat bidra till att göra matsalen både ljus och trivsam, med bibehållen atmosfär och utan större ingrepp i lokalen.

TILLÄGG 150415: BRYGGERIET ÄR NOMINERAT TILL ÅRETS STOCKHOLMSBYGGNAD 2015 Vi håller tummarna!

 

Kategori Kontorsbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Octapharma
Anläggning Stora Bryggeriet, Elersvägen 40
Arkitekt Joliark: Cornelia Thelander och Hans Linnman, White: Märta Friman, Helena Eliason och Linda Thiel
Elkonsult El Concept Sweden AB: Tomas Höglund
Elinstallatör Bravida: Ulf Eriksson
Fotograf Tomas Höglund
År 2014