Ny konstbelysning i Norra Länken

Norra Länken invigdes hösten 2014, ett fem kilometer långt system av bergstunnlar som binder samman trafiklederna norr om Stockholm. I tunnlarna finns ett antal konstnärliga utsmyckningar, som tydligt markerar olika trafikhändelser och samtidigt ger bilisterna en positiv upplevelse.

Säkerhet och trivsel i en vacker och balanserad kombination, ett perfekt inslag i ett system med så här långa körsträckor!

När systemet invigdes ingick en belysning av konstinstallationerna och den är nyligen utbytt till armaturen Pole 80 focus från Flux, producerad i vår egen fabrik för full flexibilitet rörande längder, optik och ljusegenskaper. Och såklart för att få en armatur som är tillräckligt tät och tålig för den här utsatta placeringen.

De olika installationerna har varsin egen identitet, med naturen och årstiderna som tema. Dessa teman förstärks genom ett kraftigt ljus mot taket, med olika färger och färgtemperaturer för varje installation. På tunnlarnas väggar sitter också stora fotoskärmar med motiv av Mattias Klum.

Vassen

Konstnären Pål Svenssons installation i Gärdestunneln omfattar hundratals vasstrån i grönt plexiglas, som vajar när tunga fordon passerar. Här belyses taket med gröna LED.

Vinter

Här har Pål Svensson tillsammans med arkitekten PeGe Hillinge på Sweco skapat en stor snöboll mellan körbanorna och i taket glittrar ljuspunkter som symboliserar snöflingor. Denna installation finns i Albanotunneln och taket belyses med ett kallt ljus, 7000K.

Skogen

Mellan körbanorna i Norrtullstunneln har Pål Svensson placerat stor ek i cortenstål, synlig i silhuett på långt håll. Här ville man uppnå en gyllenbrun höstlig kulör och vi levererade armaturerna med Amber LEDs.

Vatten

En samverkan mellan Pål Svensson och PeGe Hillinge, där en central storbildsskärm visar vattenmotiv med filmunderlag av Mattias Klum. Här har armaturerna två skilda färgtemperaturer för att ge en känsla av vågor: 7000K respektive 4000K.

Mycket roligt att få medverka till ett projekt som ses och upplevs av så många människor varje dag, vi tackar för förtroendet!

Kategori Tunnelbelysning, Vägbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Trafikverket
Arkitekt PeGe Hillinge i samarbete med konstnär Pål Svensson
Elinstallatör Midroc (nuvarande Granitor)
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2021