Luleå Domkyrka ljussätts på prov

Ljusfestivaler firas i städer över hela landet och är ett fenomen som verkar ha kommit för att stanna. Kanske är behovet av vackert ljussatta utomhusmiljöer ännu starkare i norra Sverige, till exempel i Luleå där man under december och januari har NOLL soltimmar.

Vartannat år lyser Luleå upp av både stämningsfyllda och underhållande ljusinstallationer. I månadsskiftet oktober-november arrangeras den uppskattade ljusfestivalen Luleå i nytt ljus.

Ett av de företag som deltog 2016 var Designat Ljus Europa AB och så här beskriver Jan Forsmark deras uppdrag:

Luleå ligger långt norrut i världen. Här tätnar mörkret medan hösten framskrider; innan snön faller känns det som mest kompakt. Därför är Luleås ljusfestival synnerligen välkommen och vältajmad.

Hösten 2016 deltog Designat Ljus med fem mycket uppskattade ljusinstallationer. Den som kanske märktes mest i stadsbilen var ljussättningen av ett av Luleås mesta landmärken; domkyrkan. Designat Ljus har ett pågående uppdrag att projektera en permanent ljussättning, och festivalens ljusinstallation var en provljussättning och ett frestande smakprov på vad som komma skall.

I motsats till dagens ljussättning, där kyrkan är belyst på håll av master, vilket skapar en nyanslös ljusplatta på byggnaden, framhäver Designat Ljus med en kontrastrik ljussättning den rikt arbetade arkitekturen. Med hjälp av ljus och mörker skulpteras nischer, rosettfönster, tinnar, torn, pilastrar och fialer fram. Luleåborna har talat om att kyrkan nu upplevdes som helt annorlunda, och att man nu verkligen såg hur många detaljer som finns i dess fasader.

I sin gestaltning använde Designat Ljus strålkastare i serien FLC, som finns med LED-bestyckning i effekter mellan 12 och 104W.

De modeller som belyste domkyrkan var FLC131 och FLC141, med olika spridningsvinklar.

Kategori Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Luleå
Beställare Luleå Ljusfestival
Anläggning Luleå Domkyrka
Ljusdesigner Jan Forsmark/Designat Ljus Europa AB
Fotograf Designat Ljus Europa AB
År 2016