Linspända lyktor vid Tallbackens skola

Tallbackens skola för låg- och mellanstadiet ligger i stadsdelen Strömsbro i norra Gävle. Ett expanderande område med nyproducerade bostäder, inflyttning och ett växande elevantal.

Här fick landskapsarkitekt Ida Mangsbo på Skoog Arkitekter ett spännande uppdrag av Gavlefastigheter AB: att skapa en samlingsplats på en hittills outnyttjad yta vid sidan av den ordinarie skolgården.

Ida kommenterar gestaltningen :

"Idén föddes att skapa en plats i skogsbrynet med tallarna som tak och en platsbyggd möbel av stockar som skulle anspela till just Tallskogen som definierar området. Möbeln skulle vara multifunktionell och kunna fungera som en scen eller som en bänk eller en lekställning.

Eftersom platsen ligger lite avsides var ljussättningen en viktig del av konceptet. Vi ville skapa en finstämd belysning som skulle spela fint med tallarna och valet föll på en linspänd belysning med ett varmvitt ljus. Stolparna lackerades bruna för att smälta in bland trädstammarna. Belysningen kan tryckas igång genom en knapp och el-uttag finns om man vill ansluta högtalare eller annan utrustning.

Förhoppningen är att platsen ska nyttjas av såväl skolbarn som närboende då den ligger intill ett välanvänt gångstråk i skogen."

Flux levererade en stolpdesign, baserad på 4m höga koniska spännstolpar av lackerat stål, uppställda i triangelform. Mellan dem löper ett nätverk av vajermonterade glober från vår leverantör Lumisphere, Orbical 8 med ljus i 2700-3000K. Totalt omfattar anläggningen 127 glober med 50cm mellanrum.

I den här typen av miljö kan hållbarheten vara en viktig fråga och en fördel med Orbical-globerna är att de är tillverkade av tålig PC, samt att både kuporna och LED-modulen är enkla att byta ut vid behov.

Eftersom det rör sig om multipla fästpunkter mot vajer tog vi fram en systemskiss för att illustrera hur de olika sträckorna skulle se ut, det är ett användbart underlag för lite mer komplexa linspännsprojekt.

Vi tackar Skoog Arkitekter för ett fint samarbete och Elbyrån i Gävle för installationsarbetet!

 

Kategori Belysningsstolpe, Lekplatsbelysning, Linspänn belysning, Parkbelysning, Spännstolpe
Område/ort Gävle
Beställare Gavlefastigheter AB
Anläggning Tallbackens skola
Arkitekt Skoog Arkitekter
Elinstallatör Elbyrån i Gävle
Fotograf Ida Mangsbo
År 2022