Linspända kulörta lyktor över trappan vid Taxingeplan

Taxingeplan är en central plats i Tensta centrum som ansluter till tunnelbanestationen och Tensta konsthall, så det är en punkt för många positiva möten.

En bred nyrenoverad trätrappa leder ner från stationen och den utgör en populär samlingsplats med utblick över torgytan. Här passar Stockholms stad på att testa ny teknik i en belysning som specialdesignats av ljusdesigner Anna Waernborg på Light Bureau.

Små ljusbollar (inte från Flux) är pendlade på vajer mellan robusta cylindriska stålstolpar. Armaturerna är programmerade att i långsamma cykler skifta färg och intensitet och varje veckodag har ett eget tema. Just nu är måndagar blå, tisdagar laxrosa och onsdagar har en blandning av kulörta färger. Högtidsdagar har en egen programmering för att ge lite extra feststämning och på natten är ljuset vitt för att skapa trygghet.

Tanken bakom ljusskiftningarna är att alla rörelser till vardags inte ska vara snabba eller drastiska, så att de som jobbar i närheten av platsen inte ska uppleva växlingarna som störande.

Anna kommenterar uppdraget i en artikel i lokaltidningen Mitt i:

Just nu, när man ses mycket utomhus, känns det extra viktigt att skapa en miljö med mervärde även utanför, så att man i förlängningen kanske kan flytta ut en del av konsten. Det speciella med just den här belysningen är till skillnad från annan stadsbelysning bland annat att den går att fjärrstyra och programmera. Om till exempel stadsdelsförvaltningen skulle vilja fira något särskilt kan de höra av sig, och så går det enkelt att byta till en festlig ljusscen hemifrån mitt skrivbord.

Spännstolparna är cylindriska och lackerade basaltgrå. De är producerade av Tehomet och vi levererade dem i två olika längder, fyra meter höga för installation på specialfundament i trappans krön och åtta meter höga för installation i standardfundament nedanför trappan.

Vi tackar Anna Waernborg och Light Bureau för samarbetet i detta roliga projekt!

 

 

Kategori Belysningsstolpe, Belysningsstolpe stål, Linspänn belysning, Spännstolpe, Trappor belysning
Område/ort Taxingeplan
Beställare Maria Holm, Stadsledningskontoret och Björn Lindelöf, Trafikkontoret, Stockholms stad
Anläggning Taxingeplans trappa
Ljusdesigner Anna Waernborg, Lightbureau
Elkonsult Elprojektering: Oskar Edberg och Sina Telavari, Lightbureau Styrning: Fredrik Winqvist, Lightbureau
Elentreprenör Hans Hobring, Boo Energi
Fotograf Anna Waernborg
År 2020