Linspänd belysning över Norra Långgatan i Kalmar

Norra Långgatan är en populär och välbesökt gata i centrala Kalmar, med många butiker och restauranger. I samband med en renovering av markbeläggningen nyligen beslutade kommunen att även investera i en ny belysning utomhus över gatan och efter en provbelysning föll valet på en linspänd installation med den lilla cylinderformade armaturen Aerial från Flux.

Ett tak av ljus med linspänn

Hela projektet initierades av att vatten- och avloppsledningar behövde bytas ut, hela gatan schaktades upp och nya ledningar lades ner. Vid omgestaltningen av själva gatan lades stort fokus på tillgänglighet och att ansluta till historiskt utseende. All markbeläggning består av svensk granit.

Tidigare hade gatan stolpbelysning, men för att få en flexibel och tillgänglig gata utan onödiga hinder valdes armaturer för linspänning. Gatan kan sägas bestå av tre lager där markbeläggningen är golvet, på det står utrustning, flyttbara möbler och uteserveringar, och gatans tak består av den linspända belysningen. En av fördelarna med linspänn är att det är enkelt att anpassa efter säsong som under vintern då gatan kompletteras med julbelysning.

Diskret och fin utomhusbelysning dygnet runt

Utöver att man var nöjd med själva belysningen, så uppskattade kommunens landskapsarkitekt Anders Linder valet av offentlig belysning då en armatur för linspänn inte tar så mycket plats i gatubilden. Dessutom är den linspända  armaturen Aerial från Flux fin att betrakta även i dagsljus.

Aerial finns i två storlekar, Ø180mm och Ø235mm och kan väljas att få i cylindrisk eller fyrkantig form. Till Kalmar har vi levererat den större modellen med 3000K och output programmerad till 1909lm. Den linspända armaturen har en spridningsvinkel på  38° och som framgår av fotona ger den en jämn och fin ljusbild ända ut i kanten, med det ett distinkt avslut som ger ett vackert ljusmönster på gatan.

Linspänd belysning från Flux - bra val för en gågata

Linspänd belysning är ett bra val av belysning för offentlig miljö och en idealisk lösning för lite mer småskaliga projekt med lägre pendlingshöjd än på gator med biltrafik. Armaturen väger endast 6,7kg och håller IP65 och IK07.

Till Kalmar valdes en vitlackerad armatur för linspänn och vill man ha något annat finns det hela 26 RAL-färger att välja mellan som standard.

Vi tackar för gott samarbete och är glada att få ha bidragit till den här fina lösningen i Kalmar!

Kontakta oss för projekt & belysning i offentlig miljö

Letar du efter belysning för att lysa upp en gata eller söker du någon annan typ av belysning för offentliga miljöer? Oavsett om det gäller belysning av en motorväg eller ett skrivbord hjälper vi dig välja rätt belysning för ditt projekt och kan vid behov dessutom hjälpa till med rådgivning och ljusberäkning. Kontakta någon av våra säljare eller ljusrådgivare här.

 

 

Kategori Gångväg / GC-belysning, Linspänn belysning
Område/ort Kalmar
Beställare Kalmar kommun
Anläggning Norra Långgatan
Arkitekt Anders Linder, LAR, Kalmar kommun
Elinstallatör Jonas Kranbilar
Fotograf Lasse Olsson
År 2023