Kv Svea 7 välkomnar till Helsingborg!

I samband med Helsingborgs stads ljusfestval Drömljus föddes idén om att göra en fasadbelysning, som även skulle kunna vara del av ljusfestivalen. Fastighetsägaren Wihlborgs ville bidra med en permanent installation eftersom de såg en möjlighet att medverka till ökad trygghet i kvarteret och samtidigt ville de profilera sig genom att ge Helsingborgarna en ljusupplevelse snarare än ett reklambudskap. Installationen bär namnet Kejsarinnans nya kläder.

Byggnaden klassas idag som ”särskilt värdefull bebyggelse” i Helsingborgs stads bevarandeprogram och har många fina detaljer i fasaden; friser, balustrader, pelare och på toppen dessutom tre stora statyer, föreställande Moder Svea och gudarna Mercurius och Neptunus. Ljussättningen går från marksockel till tak och lyckas ändå med den svåra uppgiften att accentuera alla dessa detaljer.

Svensktillverkad fasadbelysning med justerbara färger

Ljusdesignen bygger på en belysning i olika nyanser av vitt; varmt i markplan och kallare ju högre upp fasaden sträcker sig, för att skapar en rymd och höjd på objektet. Armaturerna måste därför ge möjlighet att justera färgtemperaturen. Ett önskemål var även att kunna skapa en uppseendeväckande ljussättning för speciella tillfällen under året. Därför fanns behovet av programmerbara RGBW-armaturer.

Specialbelysningen har använts vid flera tillfällen och då fått stor uppmärksamhet och uppskattning av förbipasserande. Projektet var också ett av 10 utvalda till Svenska Ljuspriset 2019! Under ljusfestivalen år 2018 programmerades ljuset tillsammans med musik från Helsingborgs symfoniorkester, Tjajkovskijs Romeo & Julia. Detta blev en mäktig upplevelse, se filmen för att få en förnimmelse av effekten!

Installation av LED-armaturer med vackert släpljus på vägg

Ansvarig för både ljusgestaltning och projektering var Bertil Göransson, Luxera och Josette Dahlin, Helsingborgs stad. Bertil kommenterar genomförandet så här:

"Tiden var knapp. Projektet skulle gå från idé till färdig installation på knappa fyra månader. Genom allas engagemang, bygglov, länsstyrelse, leverantör och entreprenör kunde ljus- och ljudinstallationen bli en del av Drömljus invigning.

Totalt är det 154 armaturer som ingår i installationen. Alla armaturer är med RGBW LED och försedda med DMX512 styrning. Armaturen som används är en Pole 64 RGBW från Flux AB. Beroende på placering skiftar de mellan längderna 300, 600 och 1200mm. Valet av armatur avgjordes dels av att man ville ha möjligheten att kunna styra varje armatur individuellt via DMX, men även av att det måste vara en armatur som klarar av de tuffa kustklimatet - byggnaden har sin fasad riktad med fri sikt mot Öresund. En annan viktig detalj var att armaturerna skulle vara så små som möjligt för att kunna smälta in i fasadens struktur och inte synas dagtid. Dessa armaturer har även fördelen att lätt kunna färgas in i specialnyanser genom att man laminerar dem med önskad nyans på utsidan.

Styrningen är en Pharos LPC-2. Det stora antalet armaturer gjorde att det krävdes två DMX-universum för att kunna styra alla armaturerna individuellt, totalt används 616 kanaler. Därför är armaturerna uppdelade på två universum. För att få en säker installationen så är styrsignalerna även uppdelade i 15 olika grupper för att det inte skall vara mer än 10 armaturer på varje grupp.

Totaleffekten för alla armaturer är 5.562W om armaturerna är fullt påslagna. När armaturen lyser i olika vita nyanser så används inte hela armaturen och totaleffekten ligger då istället på ca. 2.200W."

Prisbelönt belysning för offentlig miljö

Specialbelysningen har använts vid flera tillfällen och då fått stor uppmärksamhet och uppskattning av förbipasserande. Projektet var också ett av 10 utvalda till Svenska Ljuspriset 2019! Under ljusfestivalen år 2018 programmerades ljuset tillsammans med musik från Helsingborgs symfoniorkester, Tjajkovskijs Romeo & Julia. Detta blev en mäktig upplevelse, se filmen för att få en förnimmelse av effekten!

Fasadbelysning från Flux

Vi på Flux är experter på belysning för fasader och fick den stora äran att leverera all utebelysning till projektet. Fasadbelysningen levererades i form av 154 stycken linjära LED-armaturer  i tre olika längder, olika optiker och med en integrerad DMX-driver som gav ett vackert släpljus på väggarna. Armaturerna är projektanpassade i både längd, bestyckning och design och folierades och lackerades i en krämvit färg för att matcha fasaden.

Den närmast liggande standardarmaturen vi har i dagens sortiment är Pole 80 focus.

Vi tackar Luxera, Wihlborgs Fastigheter och Helsingborgs stad för att vi fick vara delaktiga i detta unika projekt!

Behöver du hjälp med val av belysning för offentlig miljö? Oavsett om det gäller belysning av en motorväg eller kontorsbelysning hjälper vi dig hitta rätt för ditt projekt. Kontakta oss här för hjälp och rådgivning av belysning.

Kategori Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Helsingborg
Beställare Wihlborgs Fastigheter AB
Fastighetsägare Wihlborgs Fastigheter AB
Anläggning Kvarteret Svea 7
Ljusdesigner Bertil Göransson, Luxera och Josette Dahlin, Helsingborgs stad
Elinstallatör All-Elektro AB
Fotograf Bertil Göransson
År 2018