Konst och belysning i skön förening

Sollentunahem har nyligen renoverat ett äldreboende och satsat på en konstnärlig utsmyckning av trapphusen, kombinerad med belysning. Kombinationen är både dekorativ och funktionell, samtidigt som den rymdes inom ramarna för en relativt begränsad budget.

För idé och genomförande svarar Luc Pagès, en tidigare arkitekt som sedan många år arbetar främst som fotograf. Lucs fokus ligger på naturbilder men han har behållit sitt stora intresse för arkitektur och ser belysning som en viktig del i alla miljöer.

Luc kommenterar projektet:

"Efter att under många år ha arbetat med konstfotografgering och varit involverad i arkitektoniska projekt, har jag kommit till insikten att en god belysning är fundamental för varje realisation. Som konstnär kommer jag ofta in i projekten när det är "lite för sent" och det är alltid svårt att integrera en bra belysning i installationen.

Med Sollentunahem hade jag ett effektivt och nära samarbete redan från starten och vi bestämde tillsammans att belysningen skulle ges utrymme i satsningen. Uppgiften var att renovera korridorer och våningsplan i ett äldreboende och ge lokalerna en konstnärlig utsmyckning, samtidigt som belysningen både skulle ge ljus både åt konstverken och ge ett funktionellt allmänljus.

Installationen skulle vara så ekonomisk som möjligt och valet föll snabbt på en linjär LED-armatur från Flux, som både riktar ljus nedåt tavlorna och uppåt taket för att ge en indirekt allmänbelysning.

För att minimera reflektioner i fotografiernas yta är de laminerade med en halvmatt film och resultatet är förbuffande: LED-ljuset fördelas mycket jämnt och uniformt över hela bilden, helt utan reflexer eller skuggbildningar. Färgtemperaturen 3000K fungerar utmärkt och lyfter fram fotografiernas färger och subtila nyanser på ett vackert sätt.

Lokalerna ger ett helt annat intryck efter renoveringen: tidigare var detta en hård och avskalad miljö i original från 80-talet och nu är den varm och har en inbjudande atmosfär.

Det är anmärkningsvärt att en välplanerad samverkan mellan konstverk och belysning kan ge så gott resultat, särskilt med tanke på hur snäv budgeten var för detta projekt."

Den armatur Luc valde att arbeta med är vår egenproducerade Hover Up&Down, med specialkonstruerade väggfästen.

Kategori Bostadsområde
Område/ort Sollentuna
Beställare Sollentunahem
Anläggning Minervavägen, Sollentuna
Ljusdesigner Konstnärlig utformning: Luc Pagès
Fotograf Luc Pagès
År 2015