Klassisk gatubelysning i Vaxholm

Det är inte alltid så enkelt att hitta en armaturdesign som passar i småskaliga miljöer. En lösning med modern formgivning kan visserligen ge ett stort lyft rent belysningsmässigt, men om kontrasten mot miljön blir för stor riskerar man att tappa balansen i hela gestaltningen.

Belysning för småskaliga kvarter

Repslagaregatan och Repslagaregränd går genom några av Vaxholms vackraste kvarter, sjönära och med bebyggelse av mindre trähus. Här fanns en klockformad armatur som man sökte en ersättare till och valet föll på Koya från Eclatec.

Energibesparing med dämpat ljus på natten

Formen är snarlik och med tillvalet klar PC-kupa bestämde sig kommunen för att detta var rätt val. Som extra bonus fick man en energieffektiv lösning som i maxläge ger 125 lm/W. Mellan kl 22:00 och 05:00 träder ett nattsteg in och armaturerna dimras ned med 50%, en ytterligare energibesparing och en bra lösning för att ge nattro i dessa kvarter med bostadshus.

Istället för de tidigare böjda stolparmarna levererade vi enklare raka armar från Tehomet, svartlackerade precis som armaturerna.

Vi tackar Vaxholms kommun för förtroendet att få leverera ny belysning till denna fina miljö och vi tackar också One Nordic som utförde installationen.

Kategori Bostadsområde belysning, Gatubelysning
Område/ort Vaxholm
Beställare Vaxholms kommun
Anläggning Repslagaregatan
Elentreprenör One Nordic
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2023