Jubilerande bibliotek med rumsskapande ljusgestaltning

Luleå Tekniska Universitets bibliotek firade 25 år våren 2019 och blev i samband med det både ombyggt och renoverat. 

Ansvariga för ljusdesign och belysningskoncept är Jan Forsmark & Robert Taavo, Designat Ljus Europa AB. De tog fram belysningslösningen för bibliotekets publika delar, totalt omfattande en yta på hela 3 664 kvadratmeter i tre plan som kräver stor variation i belysningen.

De kommenterar uppdraget så här:

"Den övergripande idén med ljussättningen var att frångå den ”traditionella” biblioteksljussättningen med ett platt och kontrastförstörande allmänljus och istället skapa en balanserad och kontrastrik ljusmiljö för såväl öga som själ. En rumsskapande ljussättning som tillsammans med armaturernas designuttryck skapar variation, atmosfär och upplevelse i de olika studie- och mötesplatserna.

Asymmetriskt placerade ljuslinjer i olika längd, infällda i undertaket i de höga delarna av lokalen, lyfter fram takhöjden, rummets rymd och samspelar med formspråket i undertakens plåtlameller.

Över gångstråken svävar futuristiska och molekylliknande stora armaturer och armaturerna monterade i överkant av bokhyllorna ger en ljussättning som är både intim och tydlig."

Den stora pendeln heter Cosmo och kommer från vår tyska leverantör Next, en armatur i kolossalformat som skänker en unik karaktär till miljön.

Bakom hyllbelysningen ligger det många tankar och det krävdes en lösning som skulle fungera både i alla befintliga hyllor och i de nya som man kompletterade med. De tillkommande hyllorna valde arkitekten att göra i olika höjd samt med integrerade sittplatser för att skapa en slags skyskrapekänsla - projektet kallade dem "New York-hyllor".

I hyllorna sitter våra egna smäckra linjära armaturer 4Twenty5 i två olika utföranden, diktmonterade eller på arm. De hyllplan där en armatur är monterad har gjorts lite djupare för att ge även hyllorna under en bättre belysning.

Vi tackar alla medverkande i projektet för att vi fick leverera både stora och små armaturer, med ett så fint resultat!

 

Kategori Bibliotek belysning
Område/ort Luleå
Beställare Luleå Tekniska Universitet
Fastighetsägare Akademiska Hus
Anläggning Biblioteket LTU
Arkitekt a och d arkitekter
Ljusdesigner Jan Forsmark & Robert Taavo, Designat Ljus Europa AB
Elkonsult WSP
Elentreprenör Assemblin
Fotograf Therese Engström, Designat Ljus Europa AB
År 2020