HSB Rosmarinen

En visuell enkelhet döljer ett medvetet formspråk som genomsyrar minsta detalj – man förstår lätt varför Kv Rosmarinen har blivit en stor framgång för HSB Nordvästra Skåne.

Så här beskriver HSB Nordvästra Skåne bakgrunden till projektet:

”Kvarteret Rosmarinen ligger centralt i Mariastaden i norra Helsingborg och första etappen består av 14 friliggande villor i två och tre plan. Inför det här projektet bjöd HSB Nordvästra Skåne in flera arkitektkontor för att kunna värdera olika idéer och göra ett noggrant val. Fyra kontor lämnade in förslag som alla hade sina förtjänster. Valet föll på de unga arkitekterna från Griab i Helsingborg för att de lyckats kombinera god arkitektur med en väl genomtänkt kvartersbildning.”

Själva husen beskriver man så här:

”När man ser husen i Rosmarinen slås man av de ljusa, strama fasaderna. Redan i entrén får man en känsla av husets design och de stora glasytorna gör att den insynsskyddade trädgården känns som en del av rummet.

Treplanshusen har dessutom en spektakulär föräldravåning högst upp. Den består av ett stort sovrum med integrerad spaavdelning och egen takterrass. Här har man utsikt mot trädgården och kvarterets grönområden där barnen kan leka i en skyddad miljö.”

I köken har arkitekten valt att använda lysrörsarmaturen Rektor som arbetsbelysning. Dess tunna form kontrasterar på ett effektfullt sätt mot den bastanta arbetsbänken och ljuset fördelas jämnt och avbländat över hela arbetsytan.

Kategori Bostadsområde belysning
Område/ort Helsingborg
Beställare HSB Nordvästra Skåne
Anläggning Kv Rosmarinen, Mariastaden, Helsingborg
Arkitekt Anders Lundin, Griab
Juha Huhtilainen, tidigare Griab
Abbas Chahrour, tidigare Griab
Ljusdesigner Se arkitekt!
Fotograf RKLM
CADMAN (animering)
År 2011