Ett hus fullt med Sweco!

Sedan årsskiftet är hela Sweco samlat i en enda byggnad, det för alla stockholmare så välkända SvD-huset i Marieberg. Huset är 13 våningar högt och rymmer över 30.000 kvadratmeter.

Genom att samla hela personalstyrkan på 1600 personer vill Sweco uppnå synergieffekter och effektivisera sitt arbete. Detta har krävt många justeringar av byggnaden som ritades av Anders Tengbom 1960 och är blåklassad. Den mest iögonenfallande förändringen är att den lägre delen som tidigare rymde ett tryckeri har öppnats upp till en stor ljusgård som nu är byggnadens hjärta med serveringar och ett ständigt flöde av människor.

Ansvarig ljusplanerare Lars Dahlborg kallar ljusgården för vardagsrummet och en av många spännande detaljer här är den svävande trappan upp till andra planet. Här har Flux levererat en liten infälld LED-armatur som heter Virgin Square och som lyser på varje trappsteg, se bild 1!

En annan fin lösning är det höga trapphuset, där en avancerad installation med lysrörsprofiler har använts. Systemet heter Never Ending och löper med skräddarsydda vinklar och passbitar utmed väggarna i hela trapphuset, se bild 2.

Från utsidan framträder en RGB-lösning i fönsterraden som löper längs en hel gavel. Här har vi levererat den egenproducerade LED-profilen Beam 45 RGB, se bild 3.

Även inne i ljushallen finns en effektfull lösning med färgat ljus, här från LED-profilen Frontlight, se bild 4 och 5. Effekten från belysningen i ljushallen spiller vackert över i lanterninerna på taket, se bild 6.

Sammanlagt har vi fått förtroendet att leverera 7 olika armaturtyper till Sweco-huset och vi vill ta tillfället i akt att tacka för att vi har fått bidra till detta fina projekt!

Kategori Trapphusbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare AMF Fastigheter: Bo Wintzell...
Anläggning Marieberg
Arkitekt Sweco Architects: Riina Espenberg Flodin, Johannes Tüll
Ljusdesigner Sweco Systems: Lars Dahlborg
Elkonsult Sweco Systems: Jan Liljestedt
Elinstallatör Flemingsbergs Elektriska
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2013