Effektfull belysning under Malmskillnadsbron

Otaliga stockholmare och besökare passerar dagligen under bron som bär Malmskillnadsgatan över Hamngatan. Här var det tidigare ganska mörkt, men i våras renoverade Stockholms stad hela brokonstruktionen och installerade samtidigt en ny belysning i brons undersida.

Under bron passerar även bilar, bussar och spårväg, vilket ställde extra höga krav på belysningen. Dels måste den vara välavbländad och dels gör spårvagnstrafiken att armaturerna måste vara av klass II.

Gestaltningen gjordes av Marge Arkitekter och ljussättningen av Black Ljusdesign. Man utnyttjade i designen befintliga håltagningar, för att kunna få upp ljuskällorna så högt som möjligt i bron och därmed göra dem bländfria.

Armaturvalet föll på downlighten Super, som egentligen är avsedd för diktmontering. Den fälldes in i bron och som dekorativt inslag ramades den in av stora vitlackerade fiberbetongskivor som reflekterar ljuset. För att göra installationen ännu mer anslående monterades under vissa armaturer en plastcylinder med en konkav spegelreflektor nedtill, vilket både reflekterar ljuset uppåt och ger installationen ett gnistrande intryck - ett unikt inslag i trafikmiljö.

Nu har en mörk plats som man tidigare skyndade förbi förvandlats till ännu ett vackert rum i staden och det bidrar till en trevligare och tryggare miljö i hela området.

Vi tackar för att vi fick bidra med armaturer och projektanpassade plastcylindrar och hoppas att den här lösningen kan inspirera till fler av samma slag!

 

Kategori Brobelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Trafikkontoret
Anläggning Malmskillnadsgatan / Hamngatan
Arkitekt Marge Arkitekter
Ljusdesigner Black Ljusdesign
Fotograf Thomas Wingstedt / Flux
År 2021