Dalarnas Mediecenter

Dalarnas nya jättebibliotek invigdes på senvåren, nästan fem år efter att beslutet om byggnationen fattades av Högskolestyrelsen. I juli 2014 fick vi veta att biblioteket blivit nominerat till en Inside Award vid World Architecture Festival, som hålls i Singapore i höst. I den här kategorin premieras interiöra lösningar som håller en hög klass på vacker och funktionell utformning och vi gratulerar ADEPT Architects i Danmark till nomineringen! Samtidigt som vi såklart är glada att få ha varit med och bidragit till detta fantastiska projekt.

Byggnaden är konstruerad i tre våningsplan och har en spektakulär femhörnig form som gör byggnaden till ett självklart riktmärke i Falun.

Interiört påminner konstruktionen om en amfiteater, med sittläktare på nedervåningen och hela 12 meter i takhöjd. De olika våningsplanen är formade i en spiral kring arenan i botten och taket är ett rutmönster där stora kvadratiska fönster släpper in dagsljuset och skapar en luftig atmosfär.

Runt hela spiralens längd löper hyllplan och för att ytterligare betona den formen har man installerat lysrörsarmaturer intill hyllorna. Hela 580 meter av profilsystemet Utah Vision är installerade. Denna armatur finns både som singel och systemlösning med överlappande rör för en jämn ljusbild. I biblioteket användes en T5-lösning och nyligen lanserades Utah med LED.

Det ligger mycket planering bakom den här installationen och det krävdes en exakt måttanpassning av alla delar, allt för att skapa detta vackra resultat. Vi på Flux tackar för förtroendet och är stolta över att ha fått bidra till projektet!

Kategori Bibliotek belysning
Område/ort Falun
Beställare Högskolan Dalarna
Arkitekt ADEPT Architects
Elkonsult Ramböll Falun: Uppdragsledare El/Belysning Nils Flink, Elkonsult Daniel Haglund
Fotograf Martin Flink
År 2014