Clever One till Tre

Clever One är framtagen i ett ljus- och designsamarbete med Node Ljusdesign AB, speciellt för Fabeges fastighet Pelaren i Söderstaden. Detta var en projektering med målsättning att uppfylla kraven för nivån Very Good i miljöklassningssystemet BREEAM-SE och armaturen är godkänd av Byggvarubedömningen för att kunna motsvara dessa krav.

Den största hyresgästen i fastigheten är mobiloperatören Tre och inredningsarkitekten Studio Stockholm tog i sitt konceptarbete fasta på företagets ledord Vardagsfest. Ljusdesigner Peter Nilsson på Node har tillsammans med våra konstruktörer tagit fram en armaturlösning som vi tycker svarar väl mot det här ledordet, ett väldesignat och lite roligare alternativ till en ordinär LED-platta för systemundertak. Peter Nilsson kommenterar designen:

"Vi ville uppnå en riktningslös armaturlösning med god ljuskomfort, känslan av kvalité och möjliggöra för fria flöden i de stora lokalerna."

Clever One ger en god visuell komfort och smälter in i undertaket genom sin sammanhängande konstruktion utan skarvar, där ljusenheten sitter mjukt indragen och skapar en fin gradient i taket.

En stor del av syftet med armaturdesignen är en jämn integrering i taket, så den är därför möjlig att få lackerad i samma färgnyans som undertaket. Det finns utföranden för både dolt och synligt bärverk och det medföljer en uppfästningsbygel för smidig installation. Nivån på armaturen relativt undertaket finjusteras med en ställskruv för att få en slät övergång mellan takplattor och armatur.

Clever One finns nu i vårt standardsortiment med fast färgtemperatur 3000K / 4000K och med TW 2700-6500K som tillval. Med prismatisk avbländning håller den UGR 18,7 enligt norm EN 12464 och är därmed en mycket bra lösning för kontorsarbetsplatser.

Till Pelaren har vi fått leverera omkring 1200 Clever One och utöver dem ett stort antal andra Härproducerade armaturer. Den tunna profilen 4Twenty5 används för underskåpsbelysning, speciallackade Hover är monterade under den röda trappan som kopplar ihop alla delarna i den 14 våningar hög byggnaden, DNA bidrar med belysning och nödljusfunktion i trapphusen och infällda Cover, pendlade 2Tight  samt den exteriöra Pole 50 ingår också i projektet.

Att projektutveckla en armatur för ett riktigt stort objekt som Pelaren ställer stora krav på  producenten och utmaningarna har varit många. Vi vill tacka Fabege för förtroendet att få belysa deras fastighet, Tre för att vi fick fotografera deras kontor, Node Ljusdesign för en ypperlig design, Elektroskandia för logistikhanteringen och K4 Elektriska som under hösten har tagit över som elentreprenör.

Kategori Kontorsbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Fabege
Anläggning Söderstaden
Arkitekt Studio Stockholm Arkitektur / Strategisk Arkitektur
Ljusdesigner Node ljusdesign
Elkonsult MSIB
Elinstallatör MForce / K4 Elektriska
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2018