BOX ger dagsljusliknande belysning hos SJ

Vid uppdateringen av lokalerna låg ett stort fokus på att spara energi och samtidigt ville man förbättra arbetsmiljön för medarbetarna. Tillsammans med förvaltaren Storebrand Fastigheter bestämde man sig för att välja en dagsljusliknande belysning för att bidra till en positiv hälsoeffekt och en ökad prestationsförmåga.

Leverantör av belysningen till SJ är MondeVerde, som specialiserat sig på belysningslösningar för fastigheter och erbjuder Smarta LED™-belysningslösningar för bättre ekonomi, hälsa och miljö.

MondeVerde gav Flux i uppdrag att ta fram en specialanpassad armatur för SJs omfattande kontorslandskap och armaturen fick namnet BOX. Den ger en dagsljusvit belysning i 5000K och har en finprismatisk avbländning med hög visuell komfort.

Styrningen sker genom en kombinerad närvaro- och ljussensor och ljusnivån dimras ner när solljuset ökar. Den kan också lätt konfigureras om med en fjärrkontroll för att göra anläggningen både flexibel och enkel.

Ett av många positiva resultat är att medelbelysningsstyrkan ökade från under 300 lux till 500 lux på arbetsytorna. Samtidigt minskade den installerade effekten med 51% och energiförbrukningen med hela 60% och totalkostnaden räknat över 10 år beräknas bli 15% lägre.

Sammantaget är detta ett fantastiskt projekt att få bidra till och lösningen visar att man inte nödvändigtvis måste investera i nya undertak för att byta till en bra modern belysning.

Vi tackar MondeVerde för förtroendet och hoppas att personalen på SJ ska trivas i sin nya belysning!

Kategori Kontorsbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Monde Verde
Anläggning SJ Huvudkontor
Ljusdesigner Monde Verde
Elinstallatör Emma El
Fotograf Monde Verde
År 2019