Rapport från light+building

En generell trendspaning från mässan, både interiör och exteriör belysning.

Nyss återkomna från light+building med huvudet fullt av intryck och minnen av alla trevliga möten. Vi var inte direkt ensamma på mässan: över 200 000 personer från totalt 177 länder besökte den och 3 341 av dem var svenskar.

En liten trendspaning kan vara spännande för den som inte var på plats:

För interiör belysning urskilde vi Fluxare fyra huvudtrender, två tekniska och två designmässiga:

Den första tekniska trenden är lösningar och system på temat Connectivity, med trådlös styrning antingen via bluetooth eller IP-adresser. Framför allt för privatmarknaden verkar det finnas en oändlig massa sådana lösningar. Teknisk trend nummer två är en fortsättning och vidareutveckling på temat Human Centric Lighting, med belysning som på olika sätt följer eller återskapar vår naturliga dygnsrytm för att få oss att må bättre och prestera mer.

En av designtrenderna är profilsystem med magnetmonterade armaturer för 48V likspänning, ett koncept som nu tydligen är på ingång i offentlig miljö. En annan designtrend håller i sig från två mässor tillbaka i tiden och har nu formligen exploderat: en oändlig mängd ringformade lösningar visades i olika dimensioner och material, nästan varannan utställare hade någon form av sådan armatur.

För exteriör belysning var en uppenbar huvudtrend variationer på temat Smart City. Här visades stolpar och ljuskolumner som integrerar övervakningskameror, trådlös laddning av mobiltelefoner, laddstationer för elbilar, högtalare, wifi-sändare och sensorer av olika slag.

Detta blir ju en framtida nöt att knäcka både för oss belysningsleverantörer och för våra kunder, eftersom det innebär att en rad olika discipliner måste samordnas i samma produkt och många av dem ligger utanför vårt egentliga kompetensområde. Spännande.

Sammantaget är light+building en bra och givande mässa som attraherar väldigt många utställare och besökare från hela världen. Väl värd ett besök för den som vill hålla sig uppdaterad inom belysning och en trevlig mötesplats dessutom.