Aktuellt Ljushuvud: Kent Hulusjö

Ljusdesigner på WSP Ljusdesign

Bakgrund

Att jag började med ljus beror nog på en fika med Håkan Fransson som startade upp ”Ljushögskolan”. Vi hade kontor i samma korridor på dåvarande Ingenjörshögskolan i Jönköping. Efter många samtal om dagsljus och fönsterutformning föll det sig naturligt att studera och arbeta på ”Ljushögskolan”. Efter några år startade jag egen firma med inriktning ljusvisualisering och ljussimulering. Idag arbetar jag på WSP Ljusdesign, fortfarande med simulering men nu är det mer dagsljus som simuleras och beräknas till bl.a Miljöbyggnadsprojekt.

Jag är utbildad Ljusdesigner vid JTH och har en teoretisk bas som tekn. kand. Byggnadsteknik från JTH. Jag har även en Bsc (hons) Architectural Technology från Napier university, Edinburg.

Vad jag gör helst när jag inte jobbar

När jag inte sitter vid datorn på jobbet sitter jag gärna vid datorn i hemmet. Jag har spelat datorspel de senaste 25 åren och kommer sannolikt fortsätta ytterligare 25 år! Som komplement till stillasittandet cyklar jag både landsväg och mtb.

Ett projekt att lyfta fram

Växjö kommunhus entréhall. En fantastisk byggnad i trä och glas ritad av Johannes Debus. Ljusgestaltningen var ganska given och de initiala idéerna höll genom hela projektet. Enkla lösningar med enkla armaturer kompletterat med ett styrsystem för balansering av ljusmiljön och optimering av driftstider.

En titt i kristallkulan

Jag ser att äntligen börjar LED-armaturer för utomhusmiljö komma med optisk ljusbehandling som är värt att kalla ljusbehandling. Jakten på mest lumen/watt övergår i väl formgivna och ej bländande armaturer som faktiskt är användbara.

Favoritarmatur från Flux

2Tight. - Enkel form med detaljer som gör den intressant utan att sticka ut.