Flygplatskänsla på Odenplan

Några veckor före invigningen var medlemmarna i Svenska Belysningssällskapet inbjudna på en förhandsvisning av båda de nya stationerna. Vi fick äran att se de vackra ytmaterialen i sin fulla glans, helt ograverade av alla resenärer som nu trafikerar linjen och ofrånkomligen får finishen att mattas av med tiden.

Plattformen vid Odenplan är 250 meter lång och helt spikrak, med högt till tak och rejäl bredd. Den belyses av downlighten DOC från Flux, specialinstallerad i försänkta vitmålade pottor för att ge en minskad luminans.

Armaturerna är bestyckade med LED 4000K och ger 5.127lm vardera. Den lite kallare ljusfärgen ger en fanstastisk känsla av renhet och rymd, samtidigt som den lyfter färger och kontraster i både inredning och ytmaterial.

Utöver de funktionella och transportbetonade enheterna är Citybanan rikligt utsmyckad med konstverk av olika slag, allt från mosaikväggar till statyer och mobila installationer. Några av dem har också fått sin belysning från Flux armaturer, till exempel väggarna i den över hallen vid Odenplan.

Här sitter vår Härproducerade Pole 32 och ger ett släpljus på konstväggarna, försedda med 15° optik för optimal ljusvinkel.

Kategori Tågstationsbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare SL
Anläggning Citybanan
Ljusdesigner Sweco
Fotograf Flux
År 2015