Vågad GC-bro vid Norvik hamn

Stockholm Norvik Hamn öppnade i slutet av år 2020 och kan ta emot de allra största fartygen på Östersjön, med en kapacitet på hela 500.000 containrar per år.

Projektet tog fyra år att färdigställa och omfattande mycket arbeten även med anslutande infrastruktur. Bland annat byggdes en ny GC-bro över väg 73, där gestaltningen bygger på en vågform av stående träribbor.

Ljusdesignerna på Sweco sökte en lösning där en och samma armatur kunde lysa åt två olika håll, dels för att ge en funktionell belysning av gångbanan och dels för att ge ett dekorativt släpljus av träribborna.

Det är kostnadseffektivt att åstadkomma en dubbel effekt med en och samma armatur och lösningen för Norvik-bron är ett bra exempel på hur vi kan hjälpa till med vår verktygslåda av linjära utomhusarmaturer.

Efter provbelysningar tillverkade vi en specialanpassad modell av den linjära armaturen Pole 50 LineOptic. För sträckan över vägen ger vissa moduler uppljus och andra belyser gångytan, båda har 4000K och 30° optik. På rampen upp mot själva bron belyses endast gångytan.

Armaturerna är rampade i längder mellan 1930mm och 3935mm för att passa strukturen i räcket och drivrarna är integrerade. Monteringen är gjord med specialfästen i singel- eller dubbelutförande, också dessa från Flux.

Kategori Brobelysning, Gångväg / GC-belysning
Område/ort Stockholm
Beställare Stockholms Hamn AB
Anläggning Stockholm Norvik Hamn
Ljusdesigner Sweco
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2022