Spektakulära spännstolpar vid MDU

MDU-platsen utanför campus Eskilstuna är tänkt att fungera som en mötesplats inte bara för de omkring 16.000 studenterna utan också för skolans personal och för invånarna i staden.

Mötesplatser vid vattnet

Här har ljusdesigner Chiara Carucci i samarbete med Malin Christensson, tidigare landskapsarkitekt på Eskilstuna kommun, skapat en rad nya mötesplatser med koppling till den vackra Eskilstuna-ån. Ljusdesigner Erik Hagström har bidragit till genomförandet och även tagit de fina bilderna som vi delar.

Blickfång och hastighetsdämpare

För att komma ner till ån måste man korsa den väg som leder förbi skolan och en av målsättningarna med gestaltningen var att sänka hastigheten på trafiken. Här installerades därför två grupper med cylindriska spännstolpar som omringar de båda övergångsställena och med sin klara orange färg fångar blicken redan på långt håll.

Armaturerna är specialdesignade för projektet (inte levererade av Flux) och ger ett intryck av en gnistrande stjärnhimmel.

Komplext linspänn

De 30 stolparna för linspännet är åtta meter höga och matt pulverlackerade i RAL 2003, med multivajerfäste för att ge full flexibilitet i detta komplexa linspänn. Utöver spännstolparna finns ett antal koniska standardstolpar i olika höjder, med samma fina finish.

Stolparna är tillverkade av Tehomet och det här uppdraget ställde stora krav på både beräkningar och support med fundament.

Vi är mycket glada att få ha medverkat till denna slående och unika gestaltning och tackar alla inblandade i projektet!

Kategori Belysningsstolpe, Belysningsstolpe stål, Spännstolpe, Torgbelysning
Område/ort Eskilstuna
Beställare Eskilstuna kommun
Anläggning Mälardalens Universitet
Arkitekt Eskilstuna kommun
Ljusdesigner Chiara Carucci
Fotograf Erik Hagström
År 2022