Spektakulära spännstolpar vid MDU

MDU-platsen utanför campus Eskilstuna är tänkt att fungera som en mötesplats inte bara för de omkring 16.000 studenterna utan också för skolans personal och för invånarna i staden. Mälardalens Universitet är en viktig plats och därför påbörjades ett projekt tillsammans med Eskilstuna kommun för att skapa tryggare mötesplatser genom att belysa offentliga miljöer.

Trevliga mötesplatser vid vattnet med offentlig belysning

Här har ljusdesigner Chiara Carucci i samarbete med Malin Christensson, tidigare landskapsarkitekt på Eskilstuna kommun, skapat en rad nya mötesplatser med koppling till den vackra Eskilstuna-ån. Ljusdesigner Erik Hagström har bidragit till genomförandet av att implementera offentlig belysning och har även tagit de fina bilderna som vi delar från projektet. 

Gatubelysning i blickfång som minskar risk för olyckor

För att komma ner till ån måste man korsa den väg som leder förbi skolan. Målsättningen med denna ljusgestaltning var därför att sänka hastigheten på trafiken så att den som passerar övergången kan göra det säkert. 

Här installerades därför två grupper med cylindriska spännstolpar från Flux som omringar de båda övergångsställena. Med sin klara orange färg fångar varje belysningsstolpe blicken redan på långt håll och uppmärksammar därmed även bilisterna om övergångsställena.

Armaturerna är specialdesignade för projektet (inte levererade av Flux) och ger ett intryck av en gnistrande stjärnhimmel.

Komplext linspänn med belysningsstolpar

Under projektet monterades 30 cylindriska stålstolpar från Flux för linspänd belysning. Stolparna är 8 meter höga med multivajerfäste för att ge full flexibilitet i detta komplexa linspänn. Utöver spännstolparna finns dessutom ett antal koniska standardstolpar i olika höjder med samma fina finish.

Belysningsstolparna är tillverkade av Tehomet och det här uppdraget ställde stora krav på både beräkningar och support med fundament.

Vi är mycket glada att få ha medverkat till denna slående och unika gestaltning och tackar alla inblandade i projektet!

Kontakta oss för projekt & belysning i offentlig miljö

Vi på Flux har lång erfarenhet av belysning för offentliga miljöer och ser till att du hittar rätt belysning för ditt projekt. Oavsett om det gäller interiört eller exteriört har vi på Flux belysning för alla tillfällen. Vi har också möjlighet att erbjuda hjälp med rådgivning och ljusberäkningar med våra armaturer. Kontakta oss här så hjälper vi dig hitta rätt belysning! 

Kategori Belysningsstolpe, Belysningsstolpe stål, Spännstolpe, Torgbelysning
Område/ort Eskilstuna
Beställare Eskilstuna kommun
Anläggning Mälardalens Universitet
Arkitekt Eskilstuna kommun
Ljusdesigner Chiara Carucci
Fotograf Erik Hagström
År 2022