Skolgård i Skogås med strålkastare i kluster

På många skolor investerar man i bra utomhusbelysning och Östra Grundskolan i Huddinge kommun är en av dem.

Här lyses lekytor och en basketplan upp av klustermonterade strålkastare på 8 meter höga stålstolpar, en lösning designad av Stephen Höglund på Jan Fransson Elkonsult i Sthlm AB.

Armaturen är en Xeon 2 från Eclatec, med bredstrålande ljus och en avbländande skärm, lackerad i samma färg som armaturen. Stolparna kommer från Tehomet, koniska rakstolpar som är lackerade i grafitgrått, precis som armaturerna.

Detta är en enkel och effektiv lösning som kan sprida ljuset till flera olika ytor, både nära stolpen och på lite längre håll.

Vi levererar gärna hela konceptet med armatur och stolpe, ett smidigt sätt för projektet att säkerställa att alla övergångar och fästdetaljer blir optimala och att färg och finish på de olika komponenterna blir enhetliga. Vid behov kan vi även leverera fundament som passar aktuell stolpe.

En god och välavbländad belysning av skolgården bör rimligtvis locka barnen till mer aktiva raster även vintertid och samtidigt öka tryggheten och säkerheten. Detta resonemang saknar vi tyvärr i den vägledning för planering, utformning och förvaltning av barns och ungas utemiljö som Boverket har tagit fram tillsammans med Movium vid Sveriges lantbruksuniversitet, Gör plats för barn och unga!

Kategori Belysningsstolpe, Belysningsstolpe stål, Lekplatsbelysning
Område/ort Skogås Huddinge
Beställare Meab AB
Anläggning Östra Grundskolan
Elkonsult Stephen Höglund, Jan Fransson Elkonsult i Sthlm AB
Elinstallatör Kjellgrens El
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2018