Säkrare passage under Olaus Magnus Väg

Det behöver inte vara så komplicerat!

Här har vi ett gott exempel på hur en relativt okomplicerad lösning kan göra stor skillnad för upplevelse och trivsel i staden. Gestaltningen är gjord av Light Bureau och vi har även fått lov att visa deras egna bilder!

Tidigare valde många gående att korsa den tungt trafikerade vägen i stället för att använda passagen under den, eftersom denna upplevdes mörk och otrygg. Jämför bilderna FÖRE och EFTER, så ser du varför!

Kvalitet framför kvantitet

Bakom de till synes enkla lösningarna ligger ofta mycket eftertanke i gestaltningen och denna installation är inget undantag. Light Bureau premierade ljuskvalitet före ljuskvantitet i sin design och valde att ljussätta de vertikala ytorna i stället för att lägga ljuset på vägen.

Konst och belysning i skön allians

För att göra passagen ännu mer inbjudande och förstärka kopplingen till den närliggande parken ritade Light Bureau stiliserade trädstammar som monterades på väggarna - tillverkade av U.R. Plåt & Smide. Dessa syns både i dagsljus och på kvällen när belysningen tänds, och hjälper till att visa vägen när man kommer ut från Gullmarsplans tunnelbana.

Belysningslösningen

Armaturen i projektet är vår egenproducerade Pole 50 Lineoptic med integrerade drivers, för detta projekt med nedställda ljusflöden för att passa miljön. Färgtemperatur 3000K och optik 15°. Lösningen är rampad i längder mellan 3110mm och 660mm och armaturerna är monterade i en U-profil av stål, lackerad i RAL7023 betonggrå för att smälta in i väggarna. Snabbkopplingar mellan armaturerna är ett givet val för en smidig installation!

Vi tackar för att vi fick bidra till detta fina projekt!

Kategori Fasadbelysning / släpljus, GC-tunnel belysning, Gångväg / GC-belysning, Tunnelbelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Trafikkontoret
Ljusdesigner Light Bureau: Daniel Hodierne, Konstanze Keil och Fanny Englund
Elentreprenör Bogfelts
Fotograf Fanny Englund, Light Bureau
År 2021