Rymdparken, den nya kreativa mötesplatsen i Rågsved

Nyligen invigdes aktivitetsparken vid Bjursätragatan, en etapp i en större upprustning av hela södra Rågdalen.

Från grus till färg och ljus

Platsen har gått från en trist grusyta till en riktigt häftig park med basketkorg, trädäck, gym, sittplatser och en scen, som i första hand ska ge traktens äldre barn en plats att umgås på.

Rågsved är känt för att vara en kreativ plats och detta ville projektet Fokus Hagsätra Rågsved ta vara på. Ett exempel på detta, enligt projektledaren Denise Silveti Bustillos på exploateringskontoret, är att barn och ungdomar bjöds in på Rågsvedsdagen att måla sina egna designförslag på stora pappersark.  

Resultatet är en luftig och färgsprakande park med målad asfalt och stora öppna ytor som uppmuntrar till möten och aktivitet.

Fria ytor med linspänd belysning

För att hålla ytorna så fria som möjligt valde ljusdesigner Zimon Zachari PE Teknik & Arkitektur en ljusgestaltning med linspänd belysning mellan höga stålstolpar. Elkonsult var Dejan Radicevski, också på PE.

Lösningen består av 20 grålackerade Aerial som är pendlade från en 8,8m hög centrumstolpe ut till fem stycken 6,8m höga satellitstolpar.

Stolparna är koniska och galvaniserade och eftersom de står mycket långt ifrån varandra är de rejält förankrade i några av våra allra största och tyngsta fundament.

Ett roligt projekt att få bidra till - vi tackar alla inblandade och gläds åt det fina resultatet!

Vill du veta mer?

Den som går i tankar på att göra en liknande gestaltning med spännstolpar är varmt välkommen att kontakta Mia för råd: mia.bruer@flux.nu / 0733-101060.

Kategori Belysningsstolpe, Lekplatsbelysning, Linspänn belysning, Parkbelysning
Område/ort Rågsved
Beställare Stockholms stad
Anläggning Rymdparken Bjursätra
Ljusdesigner PE Teknik & Arkitektur
Elkonsult PE Teknik & Arkitektur
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2023