Red Dot Award till nya Arlanda Express

Mellan Stockholm och Arlanda susar nu tre av de sju nya Framtidstågen, designade av Idesign AB på uppdrag av A-Train. Byrån fick uppdraget för drygt två år sedan och i somras var det första tåget i trafik. Häromveckan tilldelades Idesign en Red Dot Design Award i kategorin Industrial Design för sitt arbete.

Hos Idesign var ambitionen att skapa en stämningsfull inredning som speglar skandinavisk design med nya influenser. Projektet har varit extremt omfattande och i stort sett alla delar i tåget har specialdesignats, däribland belysning och armaturer.

Johan Larsvall på Idesign berättar: "Ljussättningen har spelat en viktig roll för helhetskänslan. Med hjälp av punktljus skapas lite mer dramatik och dynamik i salongerna. Det är en mix av glödljus och en ny effektiv LED-ljuskälla infattad i en glascylinder som har en ljusbrytande polerad kant. Detta ger ett "gnistrigt" ljus samtidigt som ett opalskikt bidrar till bättre ljusspridning. Vi åstadkommer med det lite mer hemkänsla och loungestämning i tåget."

Den nya LED-armaturen heter ZEPPELIN och togs fram i samarbete mellan Idesign, Flux och Anders Liljefors, professor i belysningslära.

Rikta gärna blickarna mot taket om du tar tåget ut till Arlanda!
Kategori Övrigt
Beställare A-Train / Idesign AB
Anläggning Stockholm - Arlanda
Arkitekt Idesign AB
Ljusdesigner Stockholm
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2011