Railer handledarbelysning i Sickla

I Atlas Copcos gamla fabriksbyggnader ligger Sickla Köpkvarter, ett expansivt och levande område som idag har 150 butiker. I närheten finns ett stort bostadsområde och en gångbro bildar en viktig länk mellan bostäderna och butikerna.

Här fick Ljusarkitektur uppdraget att designa en belysningslösning och de valde att använda armaturen Railer som är en färdig produkt som integrerar armaturerna i en handledare. Deike Canzler kommenterar tankarna bakom ljusdesignen så här:

"Ljuset förstärker länken genom att bilda en horisontell ljuslinje som samtidigt ger en attraktiv och funktionell belysning för alla som går över bron. Det gör att vi får en behaglig lågplacerad ljusgestaltning som inte bländar och som framhäver den arkitektoniska konstruktionen. Med sin varma färgtemperatur ger armaturen ett mjukt ljus som återreflekteras från marken så att det är lätt att se andra människornas ansikten."

Samma armaturlösning fortsätter sedan i uppkörningsrampen, trappan och på övre planets parkeringshus, för att ge ett homogent totalintryck. Lysrör med extra lång livslängd specifierades, för att få liknande fördelar som en LED-lösning skulle ge, men med lägre investeringskostnad och utan att kräva extern installation av drivdon.

Railer-profilen är tillverkad av rostfritt syrafast stål med T5 lysrör integrerade, som kan fås i kundanpassade längder och med olika typer av fästen.

Notis: i detta projekt användes Railer med lysrör och armaturen finns såklart fortfarande kvar i Flux sortiment, men numera med LED!

 

Kategori Brobelysning
Område/ort Stockholm
Beställare Atrium Ljungberg
Anläggning Sickla Köpkvarter
Ljusdesigner Kai Piippo / Deike Canzler, Ljusarkitektur
Elkonsult Electro Engineering
Elinstallatör Nea-gruppen
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2010