Parkeringshus med guldskimrande fasad

Den äldsta delen av Mörby Centrum byggdes redan under 60-talet och genomgår sedan flera år tillbaka en genomgripande renovering. Det nya åtta våningar höga kontorshuset stod färdigt 2017 och ett stort parkeringshus på andra sidan E18 invigdes året efter.

Fastighetens ägare Skandiafastigheter ville ge fasaden ett spektakulärt uttryck och man landade i att klä den med guldfärgade lameller. Uppdraget att ljusgestalta fasaden gick till PE, som redan var engagerade i att ta fram centrumets lösningar för VVS, styrning, belysning, kraft, miljöcertifiering mm.

Ansvarig ljusdesigner Claes Gullin på PE kommenterar:

Den största utmaningen under provbelysningen var att hitta en bra balans i ljusjämnhet så att samtliga fasadlamellerna deltog men att en samtidig intressant ljusvariation skapades.

Vid den praktiska presentationen av ljussättningen hade jag även programmerat en belysningsrouter för olika exempelsekvenser med rörligt ljus och en utökad upplevelse av en skimrande fasad. Jag håller fortfarande tummarna varje gång jag passerar, kanske ska jag denna gång få se det rörliga fasadljuset aktiverat.

Efter en utförlig provbelysning föll valet på vår Härproducerade armatur Pole 80 focus, med 2700K och ovala linser 50°x11°. Armaturerna är 2665mm långa och rampmonterade och det räckte med 34 armaturer för att belysa hela de båda fasaderna som är synliga från motorvägen.

Armaturerna är försedda med speciella avbländningsplåtar och monterade på 1500mm långa projektritade armar, som placerar dem tillräckligt långt ut från fasaden för att kunna ge en jämn belysning ända upp till den översta våningen.

Ett mycket fint fasadprojekt som vi är stolta över att få ha bidragit till, vi tackar PE, COWI Projektbyrån, Skandiafastigheter och APQ El för ett gott samarbete!

 

Kategori Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Mörby
Beställare Skandia Köpcentrum AB
Fastighetsägare Skandiafastigheter
Anläggning Danderyds Centrum
Ljusdesigner PE Teknik & Arkitektur
Elinstallatör APQ El
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2020