Kv Krejaren

På hörntomten vid Östermalmstorg/Nybrogatan låg tidigare revyteatern Folkan. I oktober 2007 påbörjades bygget av ett nytt hus, en så kallad mixed use-fastighet som rymmer både kontor, handel och bostäder. Ansvarig arkitekt, Stefan Börjesson på Equator Stockholm, säger -Den här typen av fastighet är väldigt funktionell och är ett rätt vanligt sätt att bygga i befintlig stadsmiljö.

Totalt består huset av tio våningar, varav två plan ligger under markplanet. I tre av planen planen finns Åhléns.

När det gäller fasaden var en av de viktigaste förutsättningarna att underhållet skulle kunna skötas inifrån. Man skulle inte behöva demontera de stora glaspartierna när det var dags att byta ljuskällor, därför var det viktigt att använda ljuskällor med lång livslängd. Uppdraget för gestaltningen gick till Ljusrum som gav fasaden ett eget liv, med ett mönster som ska föra tanken till björkstammar i de bakombelysta vita glaspartierna. De skimrar i sensommarnatten och gnistrar i vintermörkret.

Den armatur som valdes för att bakbelysa fasaden är Flux egenproducerade Beam 45 PowerLED, en profil med 1,2W High Power LED som i det här projektet har 4000°K.
Kategori Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Stockholm
Beställare Fast Partner
Peab
Anläggning Östermalms torg
Arkitekt Equator Stockholm
Ljusdesigner Ljusrum
Elkonsult Rejlers Ingenjörer
Fotograf Max Plunger
År 2010