Hållbara Högne med vacker träfasad

Här ser vi ett nytt modernt parkeringshus med bostäder högst upp och en träfasad som täcker hela byggnaden så att garaget blir dolt. De två översta våningarna innehåller 54 lägenheter som har loftgång och entré mot en grönskande innergård.

Hållbarhet och klimatpåverkan

Bostads AB Mimer har byggt huset och i projektet har man har strävat efter material som är hållbara och har minsta möjliga klimatpåverkan. Fastigheten är certifierad enligt standarden Miljöbyggnad silver.

Ett slående inslag efter mörkrets inbrott är den fina ljusgestaltningen av fasadens träpanel. Ansvarig för den är David Johansson på WSP, som tackar Mimer för uppdraget med orden:

"Det är en stor förmån att få jobba med en engagerad och ambitiös beställare och med en fastighet som möjliggör jättefin ljussättning".

Ljusdesign med omsorg

Mimer har prioriterat ljusgestaltningen i detta projekt och Anna Sjödin, Projektchef för hållbart byggande, kommenterar:

"Ljus påverkar oss och vi har därför lagt stor omsorg på ljusdesignen för att bidra till en ökad känsla av trygghet, tillgänglighet och trivsamhet. Vi ser att med rätt ljusflöde, färgtemperatur, positionering och kvalitet på ljuskällor går det att omvandla en tidigare mörk plats och dessutom bidra till en ökad orienterbarhet. Husets utformning förhöjs dessutom av ljussättningen.

Valet av armaturer har skett med hänsyn till det estetiska, placering av ljus, det funktionella och även vilken atmosfär ljuset skapar. Sammanfattningsvis har ljuset varit ett verktyg i vårt arbete att bidra till en trivsam livsmiljö."

Belysa trä ger värme!

Fasaden har ett rutmönster av balkar och i vissa av rutorna sitter vår Härproducerade armatur Pole 32 för att ge ett mjukt släpljus av det varmtonade trät. Färgtemperaturen är 2700K för att förstärka de varma nyanserna och en smalstrålande optik koncentrerar ljuset till de avgränsade utrymmena.

För att ge en jämnare ljusfördelning är armaturerna monterade ungefär en decimeter ut från väggytan.

Vi tackar WSP och Mimer för samarbetet i detta fina projekt!

 

Kategori Bostadsområde belysning, Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Västerås
Fastighetsägare Bostads AB Mimer
Anläggning Kv Högne, Kopparbergsvägen
Ljusdesigner WSP Ljusdesign, Linköping
Elinstallatör PMC El i Västerås AB
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2022