Gränby Centrum tar vågen

I nordöstra Uppsala ligger handelsområdet Gränbystaden, med köpcentrat som tidigare kallades Gränby Centrum och ett antal fristående butiker.

Under 2016 installerades en stor belysningsanläggning över inomhustorget, bestående av över 1600 pendlade LED-armaturer programmerade för att långsamt skifta i ljusstyrka och skapa ett intryck av en långsam vågrörelse i taket.

Armaturen togs fram speciellt för projektet av Flux i samarbete med Atrium Ljungberg och Sweco, som även utförde själva ljusdesignen.

Projektledare Pehr Westman på Atrium Ljungberg kommenterar anläggningen:

Samtidigt som det nya modestråket växer fram i Systembolagets gamla lokaler passar Atrium Ljungberg även på att fräscha upp det anslutande inomhustorget. Med nya tak och ny belysning vill Atrium Ljungberg skapa en modern och inspirerande shoppingmiljö.

Vi valde att tillsammans med Flux och Sweco utveckla en ny LED-armatur till nya torgtaket. Med DALI-styrning av 1600 st nedpendlade armaturer får vi taket att ändra ljusstyrka och rörelsemönster. Man upplever en subtil känsla av en vågrörelse i taket utan att därmed vara påtaglig eller påkalla uppmärksamhet hos besökaren. Resultatet blev ett unikt och uppskattat inslag i nya Gallerian i Gränbystaden.

Från Flux sida tackar vi för ett gott samarbete och för förtroendet att få producera denna helt projektunika armatur!

Kategori Galleria belysning
Område/ort Uppsala
Beställare Gränby Centrum AB
Anläggning Gränbystaden
Ljusdesigner Sweco
Elinstallatör Bravida
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2016