Gnistrande fasadbelysning på Täby simhall

Dynamisk fasadbelysning

Simhallens fasad är uppförd i svart terrassobetong, varm gråvit terrassobetong och stora partier av perforerad vit plåtfasad som är bakbelyst. Syftet med gestaltningen var att ge en variation över dygnet och skapa en ökad detaljeringsgrad av byggnaden, som ger en spännande dynamik när besökaren närmar sig byggnaden.

Flux mesta fasadarmatur

Den av våra armaturer som är det i särklass vanligaste valet för fasadbelysning av olika slag är den egenproducerade Pole 80 focus - den valdes även för Täby simhall där PE Teknik & Arkitektur ansvarade för ljusgestaltningen.

För en placering som denna fungerar den mest smalstrålande optiken perfekt. Med 5° lins lägger Pole 80 ett jämnt och kraftigt ljus mellan fasaden och den perforerade plåten och resultatet blir en effektiv och uniform bakbelysning.

Färgtemperaturen här är 3000K och armaturerna har inbyggd DALI-driver. Det är en rampad lösning med start-, mitt- och slutarmaturer, alla med förmonterad kabel och med kabelförbindning på sekundärsidan för att möjliggöra en smidig installation. Ansvariga för denna var Assemblin El AB.

För en fasadbelysning av det här slaget styrs intrycket av valt mönster och material på de täckande skivorna och den här lösningen kan därför varieras i det oändliga. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan perforeringar och ljusnivå, så räkna med att provbelysning behövs!

En simhall för alla

Bakom fasaden hittar vi en modern badanläggning med 50-metersbassäng, multibassänger, familjebad och gymlokaler. Hit väntas hela 360.000 besökare årligen enligt Medley, som driftar anläggningen på uppdrag av Täby kommun.

Även till interiören har vi fått leverera egenproducerad belysning av olika slag, linjära armaturer med olika kapslingar för olika typer av miljöer.

Tack!

Det är extra roligt att få vara med och bidra till fina projekt i sitt eget närområde och vi vill tacka alla inblandade för ett gott samarbete i detta projekt!

Kategori Badanläggning belysning, Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Täby
Beställare Täby kommun
Anläggning Täby simhall
Ljusdesigner PE Teknik & Arkitektur
Elentreprenör Assemblin
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2022