Gnistrande fasadbelysning på Täby simhall

Dynamisk fasadbelysning i LED

Simhallens fasad är uppförd i svart terrazzobetong, varm gråvit terrazzobetong och stora partier av perforerad vit plåtfasad som är bakbelyst. Syftet med gestaltningen var att ge en variation över dygnet och skapa en ökad detaljeringsgrad av byggnaden och ge besökaren en spännande dynamisk upplevelse med belysning från Flux.

Flux populäraste fasadarmatur

Av Flux breda sortiment av utomhusbelysning är LED-armaturen Pole 80 focus det i särklass vanligaste valet för fasadbelysning. Armaturen är egenproducerad och svensktillverkad och är den fasadarmatur som valdes för Täby simhall där PE Teknik & Arkitektur ansvarade för ljusgestaltningen.

Pole 80 focus är en ljusstark armatur anpassad för släpljus av väggar och fasader. Armaturen har en inbyggd DALI-driver, en färgtemperatur på 3000K och är en rampad lösning med start-, mitt- och slutarmaturer, alla med färdigmonterad kabel och med kabelförbindning på sekundärsidan för en smidig installation. Ansvariga för detta var Assemblin El AB.

För en placering av armaturer för fasadbelysning som denna fungerar den mest smalstrålande optiken perfekt. Pole 80 har en 5° lins som ger ett jämnt och kraftigt ljus mellan fasaden och den perforerade plåten och resultatet blir en vacker väggbelysning med en effektiv och uniform bakbelysning. 

För denna typ av utebelysning i fasad styrs intrycket av valt mönster och material på de täckande skivorna, och denna typ av fasadbelysning kan därför varieras på oändligt många sätt. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan perforeringar och ljusnivå, så räkna med att provbelysning behövs!

En simhall för alla med inomhusbelysning från Flux

Bakom fasaden hittar vi en modern badanläggning med 50-metersbassäng, multibassänger, familjebad och gymlokaler. Hit väntas hela 360.000 besökare årligen enligt Medley, som driftar anläggningen på uppdrag av Täby kommun.

Vi på Flux levererade även belysning inomhus för att skapa en bättre ljussättning i badhuset. Där valdes olika typer av våra egenproducerade och svensktillverkade linjära armaturer med olika kapsling för olika typer av miljöer. 

Det är extra roligt att få vara med och bidra till fina projekt i sitt eget närområde och vi vill tacka alla inblandade för ett gott samarbete i detta projekt!

Kontakta oss för projekt & belysning i offentlig miljö

Vi på Flux har belysning för både små och stora projekt och är experter på belysning av offentliga miljöer. Kontakta oss här och få hjälp eller rådgivning med allt från val av belysning till ljusberäkningar och belysningsplanering.

Kategori Badanläggning belysning, Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Täby
Beställare Täby kommun
Anläggning Täby simhall
Ljusdesigner PE Teknik & Arkitektur
Elentreprenör Assemblin
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2022