Glödande fasadbelysning på Lindesbergs skolor

Lindesbergs platsvarumärke är Bergslagens själ. Det ville man lyfta i fasadbelysningen av den nya Lindbackaskolan och den utbyggda Brotorpsskolan, som tillsammans utgör kommunens nya skolcentrum med plats för över 1100 grundskoleelever.

Tre konstnärer, Monica Gora, Catrin Andersson och Astrid Krogh, har utsmyckat skolorna i kommunens stora satsning. Kontinuerliga metallband löper runt fasaderna och knyter ihop skolan, dekorerade med utskurna figurer i ett koncept som Astrid Krogh kallar "Sportis".

Bakom metallbanden lyser Flux egenproducerade Pole 50, folierade med translucenta ljusfilmer i tre olika färger i en skala från gult till rött för att ge ett intryck av glöd. Ljusfilmerna är åldersbeständiga och har 10 års UV-garanti. Armaturerna lyser med 2700K och har integrerad driver on/off, med output som bestämts efter noggranna provbelysningar. 

Enligt Sebastian Fors, arkitekt på Sweco och ansvarig för gestaltningen, finns det flera tankar med ljussättningen och metallbanden. Dels samlar lösningen skolan i ett enda uttryck, dels innehåller den belysning som lyser upp hela skolan så att det inte blir några dolda hörn. Skolan ska vara inbjudande och kännas aktiv även kvällstid. Metallbanden fungerar också som passiv solavskärmning och plattform för skyltar.

Projekteringen utfördes av Bravida/WSP och i deras uppdrag från Falab ingick att hålla ner energiförbrukningen. Totalt är hela 1.655 meter armaturer installerade, till en sammanlagd effekt om 32.799 kW. Om man hade valt en dynamisk lösning med RGBW istället för att foliera armaturerna med färgad film så hade effekten blivit ännu lägre, eftersom folierna stjäl en del av ljuset. Men då hade anläggningen blivit mer än dubbelt så dyr och betydligt mer komplex att både installera och driva.

Den nya fasadlösningen har mötts av stor uppskattning i Lindesberg och ljuset syns ända från infarten till kommunen.

Våra leveranser har löpt i etapper under lång tid och vi har haft ett gott och nära samarbete med installatören Bravida, som har jobbat på i både stekande sol och i snöstorm. Ett fantastiskt fint projekt som vi är glada att få ha gett vårt bidrag till och vi säger STORT TACK till alla inblandade!

Kategori Fasadbelysning / släpljus, Skolbelysning
Område/ort Lindesberg
Beställare Fastigheter i Linde AB (Falab)
Fastighetsägare Lindesbergs kommun
Anläggning Lindbackaskolan och Brotorpsskolan
Arkitekt Sweco
Elkonsult WSP
Elentreprenör Lindesbergs Bygg AB
Elinstallatör Bravida
Fotograf Gunnar Nilsson
År 2021