En lysande idé, ett lysande räcke och ett lysande resultat!

I Vasakronans nya huvudkontor på Mäster Samuelsgatan hittar vi den trapplösning som är helt optimal för både ändamålet och miljön. Interntrappan med lysande handledare förbinder den storslagna receptionen med kontoren på våningen ovanför och här passerar drygt 300 anställda och deras besökare dagligen.

Uppmärksamhetsväckande trapphusbelysning i LED

Uppmärksamhetsväckande trapphusbelysning i LED
Att trappan väcker uppmärksamhet råder det inga tvivel om, enligt receptionisten Carina som vi mötte i Arena Sergel vid fotograferingstillfället kommenterar nästan alla besökare hur effektfull den är och numera får alla som undrar också veta att den är specialframtagen och producerad av det svenska företaget Flux - det brukar vara en uppskattad detalj!

Idén med en handledare med belysning togs fram av Kanozi Arkitekter och Exengo hjälpte till att förverkliga den.

Ansvarig ljusdesigner Emma Lindblom på Exengo kommenterar uppdraget:

"En viktig aspekt var att tillgängligheten skulle följas men samtidigt vara en viktig bearbetad del av trappan. Många människor var inblandade i processen och vi visste att resultatet skulle göra mycket för rummet och för sammankopplingen av våningsplanen.

Visionen om hur trappan skulle komma att se ut var tydlig och med hjälp av en lysande handledare förbättrades trappans form och upplevelse. Målet var att skapa en handledare som både var estetiskt tilltalande med ett homogent ljus i hela sin sfär men också att tekniskt klara infästningen i konstruktionen, den dagliga påfrestningen och att uppfylla belysningskraven.

Resultatet har överträffat alla förväntningar och skapar verkligen ett blickfång när du går in i lokalerna!”

LeadLine - ledstång med belysning i LED

En lysande handledare var ju inte direkt något vi på Flux hade färdig på hyllan, så lösningen är framtagen för Vasakronan. Men konceptet och belysningen passar självklart för många typer av offentliga miljöer och vi lanserar nu LeadLine i vårt ordinarie sortiment.

Handledaren har 50.000h brinntid och lyser ungefär 250° så den upplevs som helt rundstrålande - den lilla del som inte lyser vänds förstås ned mot fästet. Drivern placeras externt och man driver i normalfallet ungefär nio meter handledare per driver.

LeadLine är en projektanpassad armatur som inför produktionen kräver DWG-ritning i vy och plan, sedan gör vi ett förslag som även inkluderar ståndare och / eller väggfästen. Övergångar och ändstycken gör vi som standard av betsad svensk ek och det går även att göra dem av lackerat stål som i Vasakronans fall.

Ett stort tack för det här projektet vill vi rikta till Exengo, Kanozi, Zengun, K4 Elektriska och Vasakronan!

Kontakta oss på Flux för hjälp med belysning i offentliga miljöer

Är du nyfiken och vill veta mer? I faktabladet här hittar du lite mer teknisk information. Kontakta oss för hjälp med val av offentlig belysning eller för projektanpassad belysning för såväl det lilla som det stora projektet. Vi kan också hjälpa dig med rådgivning och ljusberäkning av våra armaturer. Kontakta oss här!

Kategori Handledarbelysning, Trapphusbelysning, Trappor belysning
Område/ort Stockholm
Beställare Zengun AB
Fastighetsägare Zengun AB
Anläggning Vasakronan HK
Arkitekt Kanozi Arkitekter
Ljusdesigner Exengo, Emma Lindblom
Elinstallatör K4 Elektriska
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2021