Effektfull fasadbelysning på Häggvik handelsplats

Sollentuna och Häggvik expanderar och det nya stora handelskvarteret har efter öppningen hösten 2020 blivit en inkörsport till Sollentuna. Läget är strategiskt, precis där E4:an och Norrortsleden möts och man räknar med att 250 000 bilar kommer att passera här när Förbifart Stockholm öppnar år 2030. Därför kändes det viktigt att ge byggnaden ett effektfullt intryck med hjälp av olika typer av utomhusbelysning. 

ElinderSten hade initialt uppdraget att ta fram en masterplan för området, skissa på lokaler till hyresgästerna och ge byggnaderna en tilltalande gestaltning. I ett senare skede fick byrån uppdraget att projektera hela området, med hjälp av Jan Franson Elkonsult. Som en del i detta arbete valde de att samarbeta med oss på Flux för att lösa den offentliga belysningen.

Fint resultat med fasadbelysning trots tuffa förutsättningar

Projektet innebar att belysa den offentliga platsen med ytterbelysning och armaturer med släpljus för att skapa en välkomnande känsla och en häftig ljuseffekt. 

Under projektet ställdes höga krav på god projektledning och ett väl fungerande samarbete mellan projektörer, konsulter, entreprenörer och leverantörer. Detta eftersom byggtiden var kort, detaljplanen var begränsad och projektledningen skedde parallellt med byggarbetet. Allt detta resulterade slutligen i ett fint resultat och en vacker fasadbelysning som lyser upp Häggvik handelsplats.

Utebelysning i LED från Flux

För att skapa en unik utebelysning på fasaden till byggnaden använde vi oss av tre olika typer av armaturer utomhus. 

Fasadbelysningen Pole 80 focus är en ljusstark armatur som ger ett jämnt släpljus mellan fasaderna och de perforerade plåtarna och sitter monterad i överkant på fasaderna. LED-armaturerna är svensktillverkade, tre meter långa och levereras som systemlösning i start-, ramp- och slutarmatur med fabriksmonterat kablage och snabbkopplingar. Armaturerna har en spridningsvinkel på 5° och en färgtemperatur på 3000K.

För att rama in entrédörrarna med ljus valdes Pole 32 48VDC opal. Denna LED-armatur skapar en inbjudande och balanserad lösning för en storskalig byggnad som denna och blev därför ett självklart val av entrébelysning. 

För att markera vissa av byggnadens kanter valde vi F21 LED Neon med en välavvägd ljusintensitet, 400 lumen per löpmeter i denna lösning. 

Vi vill tacka alla inblandade i detta projekt för det fina samarbetet och vi är glada att ha fått bidra till denna vackra fasadbelysning!

Kontakta Flux för projekt & belysning av offentlig miljö

Behöver du hjälp att hitta rätt belysning för ditt projekt eller vill du få hjälp med goda råd? Vi har lång erfarenhet av belysning för offentliga miljöer och tar oss an såväl små som stora projekt. Kontakta oss här så hjälper vi dig hitta rätt belysning för dig.

Kategori Fasadbelysning / släpljus
Område/ort Sollentuna
Fastighetsägare Alma Property Partners och Mässing Properties
Anläggning Häggvik handelsplats
Ljusdesigner ElinderSten
Elkonsult Jan Franson Elkonsult AB
Elentreprenör Ohmegi Elektro
Fotograf Thomas Wingstedt
År 2020