Konsten att välja stolpfundament

Lite information om våra stolpfundament från Lujabetoni och några enkla råd på vägen!

Fundament med smart konstruktion

Flux representerar Lujabetoni i Sverige. Deras fundament är smidiga att arbeta med och de modeller vi erbjuder har som standard inbyggda spännskruvar att stabilisera stolpen med, vilket gör att man inte behöver använda några kilar.

Konstruktionen med interna skruvar underlättar särskilt vid installation av fyrkantiga stolpar, där det är svårare att få ner kilar i fundamentet.

How-to

Vi har gjort en enkel informationsfilm med lite tips och råd, kika gärna på den! Fundamenten i filmen väger 314 kg och är av standardmodell i mellanklass för stolphöjd 6-10 meter och diameter 128-168mm. Lujabetonis största modell med ställbultar väger hela 1.250 kg och är två meter hög medan det minsta väger 78 kg och lämpar sig för mindre pollare med markrör.

Mer information om de olika modellerna hittar du i produktbladet Lujabetoni standardfundament för nedstick.

Enkel lathund

Vi har även satt ihop en lättanvänd lathund för val av fundament till våra vanligaste stolpar.

Notera att vår lathund avser stolpe med toppmonterad armatur eller mindre strålkastare på kort arm. För lösningar med linspänd belysning, långa armar eller armaturer som genom hög vikt eller stor vindyta ger extra belastning på stolpen krävs en lastberäkning för att avgöra vilket fundament som bör användas. Kontakta oss för support i sådana projekt!

Undersök marken!

Glöm inte att det är markentreprenören som slutligen avgör vilket fundament som lämpar sig för varje specifikt projekt, med hänsyn tagen till de lokala vind- och markförhållandena!