Ingen "fishy business" på BMC i Uppsala!

BMC vid Uppsala universitet har nyligen invigt en toppmodern forskningsanläggning som helt fokuserar på studier av den lilla zebrafisken. Anläggningen rymmer 80.000 fiskar och är utrustad med avancerade automatiska system för utfodring och vattenrengöring.

Varför just zebrafiskar?

Den här fisken delar många biologiska och genetiska egenskaper med oss människor och lämpar sig perfekt för forskning inom områden som cancer, toxikologi, hjärt- och kärlsjukdomar och genetik. Fiskens fenor uppvisar till exempel många likheter med människors ben!

Jämfört med att använda andra typer av försöksdjur är det både mer ekonomiskt och etiskt försvarbart att forska på zebrafisken och den kommer att spela en stor roll i framtida forskning, så BMC ligger verkligen i framkant med denna nya anläggning.

Avancerad ljusdesign

Utöver rätt vattenkvalitet och temperatur är belysningen en avgörande faktor för anläggningens funktion, så här krävdes en avancerad ljusdesign och HLC-styrning för att kontrollera fiskarnas dygnsrytm .

Detta projekterades av uppdragsansvarig Fredy Arteaga och elkonsult Niklas Blomster på WSP och de fick ta hänsyn till en lång rad krav och begränsande faktorer i denna speciella byggnad från 1974, inräknat extremt trånga utrymmen som bland annat krävde specialbyggda elcentraler, många med UPS-kraft samt att alla installerade komponenter skulle klara akvarieutrymmenas fuktiga miljö.

Eftersom dygnsrytmen alltså påverkar fiskarnas mående och utveckling behövdes en armatur med Tunable white, med möjlighet att regleras på flera olika sätt för olika utrymmen. Ett annat krav var att armaturerna skulle vara både täta och avtorkningsbara – hela anläggningen desinficeras regelbundet.

Även ljusnivåerna är viktiga för fiskarna och forskningen. Kravet var max 20 lux på väggarna och samtidigt hela 500 lux på golven.

Rätt armatur på rätt plats

För belysningen av fisktankarna valdes vår egenproducerade armatur Line safe max, med TW 2700-6500K, lamellavbländning och 40 eller 60° optik. Armaturen håller IP66 och IK10, samt klass C4 som standard.

För laborationsrummen valdes samma armatur med fast ljus 3000K och prismatisk avbländning, samt den kapslade downlighten Watertight. Och för personalutrymmen föll valet på downlighten Club.

Det här projektet är fascinerande på så många sätt och vi är mycket glada att få ha bidragit med belysningen hit. Ett stort tack till alla inblandade – inklusive de små hjältarna i tankarna!

Kategori Laboratorium belysning
Område/ort Uppsala
Beställare Akademiska Hus
Fastighetsägare Akademiska Hus
Anläggning BMC Uppsala
Ljusdesigner WSP Uppsala
Elkonsult WSP Uppsala
Elentreprenör Caverion
Fotograf Privat / Fredy Arteaga
År 2023